Beatifikacija kardinala Stepinaca: SPC traži dokumente od Pape

Foto: Fah

Srbijanska strana nije dosad predočila nijedan relevantan dokument koji bi u pitanje doveo Stepinčev lik, navodi Večernji list, no srbijanska strana očekuje da joj Vatikan otvori svoje arhive i dostavi dokumentaciju koja bi kompromitirala bl. Stepinca i tako dovela u pitanje dovršetak procesa za proglašenje svetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je nonsens! U Vatikanu ne mogu vjerovati da je SPC uopće pokrenuo ovo pitanje, a da nije imao dokumente u rukama. I još k tome, sada traže od Vatikana da im otvori svoje arhive kako bi došli do dokumenata koji bi trebali ocrniti Stepinca”, kažu sugovornici Večernjeg lista upućeni u tijek razgovora, tvrdeći da je srbijanska strana obećavala donijeti dosad neobjavljene i neviđene dokumente iz jugoslavenskih te njemačkih arhiva.

“Ništa se dosad od toga nije obistinilo. ‘Dokumenti’ o kojima se razgovara doista kompromitiraju Stepinca, ali oni su proizvod komunističke tvornice laži, a ne relevantni povijesni dokumenti”, kažu Večernjaku sugovornici, podsjećajući na još na prvu sjednicu mješovite komisije, kada je njezin predsjedatelj o. Bernardo Ardura rekao kako će se isključivo razgovarati na temelju dokumentirane povijesne građe i u kontekstu Stepinčeva djelovanja prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Sada, kada je pred komisijom posljednja sjednica u Podgori te završni susret u Rimu, na vidjelo izlaze i neki drugi detalji i motivi. Naime, iz same Srpske pravoslavne crkve doznaje Večernji list kako su neki krugovi u SPC-u u samome startu ovaj potez patrijarha Irineja, tj. njegova pisanja papi Franji, okarakterizirali kao avanturistički i posve nepotreban, ali i opasan zbog pogoršanja odnosa između katolika i pravoslavaca na prostorima bivše Jugoslavije.

“Iskreno, patrijarha Irineja na to su nagovorili neki episkopi i on je podlegao njihovom pritisku. Inače, on je čovjek koji često zna reagirati preuranjeno i na prvu ruku, ne konzultirajući se sa širim krugom ljudi. Vjerujemo da je tako bilo i ovoga puta”, kažu neimenovani sugovornici bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji tvrde da SPC-u ni na koji način nije u interesu da se bavi Stepincem te da je ovo plod udruženog rada radikalnog dijela episkopata i srbijanskog političkog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Procesom beatifikacije kardinal Stepinac uzdignut je na čast oltara. Za kanonizaciju se u tome kontekstu može reći da je samo „mali korak“ dalje, tj. da će njegov lik štovati cijela Crkva, a ne samo ona mjesna. Sva dokumentacija u procesu beatifikacije prošla je stroge vatikanske kontrole i odluka nije donesena naprečac. Zapravo, Sveta Stolica otpočetka je znala da ne postoji povijesna dokumentacija koja bi mogla ocrniti lik kardinala Stepinca, a na taj način obezvrijediti i proces beatifikacije. Pa se u razgovor sa SPC-om doista ušlo radi dijaloga. Šteta je što to oni nisu shvatili”, kažu za Večernji list izvori s katoličke strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.