Biskup Košić na misu večere Gospodnje oprao noge dvanaestorici muškaraca

Foto: Sisačka biskupija

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 1. travnja, predvodio je u bazilici sv. Kvirina u Sisku, sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bio je domaći župnik i rektor bazilike preč. Robert Jakica, a služio je đakon Ivan Kuzmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

U homiliji Jakica je rekao kako kao nekad apostoli s Isusom u dvorani Posljednje večere, tako smo se i mi sastali ovdje da se spomenemo potresnih događaja koji su započeli na današnji dan. „Isus je na Posljednjoj večeri svim svojim srcem htio biti s apostolima, želio se oprostiti od njih i pokazati im kolika je njegova ljubav prema njima, ali i ne samo prema njima. Spasitelj je pred svojim očima imao sve generacije svojih sljedbenika – pa i nas danas. Zato je i božanskom domišljatošću našao načina kako će Gospodnju večeru slaviti ne samo s apostolima, nego sa svakim naraštajem. Upravo u euharistiji kulminira ljubav božanskog Spasitelja prema ljudskom rodu“, ustvrdio je propovjednik te dodao kako nam je Isus iskazao svoju ljubav na brojne načine pa i žrtvujući vlastiti život na križu, ali i kako ju je zapravo najviše pokazao osnutkom euharistije.

U nastavku, ustvrdio je i kako o veličini te ljubavi govori i trenutak u kojem on osniva euharistiju.

„Ostavlja sebe ljudskom rodu u trenutku kada se ljudski rod sprema na najpodliji postupak prema njemu. Veliko vijeće donosi odluku o njegovoj smrti, jedan od apostola sklapa s njima sporazum da će ga izdati za trideset srebrnjaka, apostoli i prijatelji u strahu će ga kukavički napustiti, zatajit će ga i Petar, prvak među apostolima, a narod kojega je toliko žalio, više puta ga nahranio, bolesnike mu liječio, taj će narod bjesomučno vikati: Raspni ga, raspni. Zar je moguće ljubiti ovakva nahranjena, izliječena i toliko puta poučavana čovjeka?
I ne samo da ga je taj naraštaj izdao, osudio i razapeo. Znao je Gospodin i za nevjerstva budućih naraštaja. Za bjesomučne progone njegove crkve i njegovih vjernika, za mnogobrojno oskvrnjivanje svetih euharistijskih prilika, za tolike svetogrdne pričesti, za nevjerstva njegovih službenika, za razdor među njegovim sljedbenicima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakica je poručio i kako je euharistija srce crkve, ona čini crkvu, a crkva čini euharistiju. „Bez euharistije nema Crkve. Mi koji slavimo presveta otajstva obnavljamo tu stvaralačku snagu Isusa Krista koji od nas različitih stvara životnu zajednicu velike katoličke obitelji raširene po svem svijetu. Upravo u dramatičnim trenucima svoga života kada će biti izdan i predan, spremajući se za smrt, on nam daje svetu euharistiju, samoga sebe kao hranu i piće. Želio je ostati s nama. Želi i nas uključiti u to njegovo spasiteljsko djelo, da i mi njegovom snagom možemo zlo pobijediti dobrim, da smrt možemo pobijediti uskrsnućem. Jer mi smo dionici njegovoga mističnoga tijela Crkve upravo zato jer blagujemo njegovo tijelo i pijemo njegovu krv, blagujemo euharistiju toliko važnu za život nas kršćana. Euharistija je sakrament ljubavi jer nas Bog ljubi do kraja i zato smo svi pozvani prihvatiti tu ljubav koja dolazi od Boga da bismo onda mogli odgovoriti našom ljubavi koja je uvijek nesavršena. Snagom Duha Svetoga Bog nam daje milost da naša ljubav može biti dostojna Božje ljubavi. Na ovome putu trebamo rasti iz dana u dan, od euharistije do euharistije koja nas odgaja, hrani, jača, daje da rastemo do trenutka kada ćemo se u tjelesnoj smrti, ostajući vjerni Kristu, sasvim predati Ocu, sjedinjeni s Isusom u životu i u svetoj misnoj žrtvi“, zaključio je na kraju.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca: đakonu i bogoslovima.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u pokrajnje svetohranište nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavlje su pjevanjem uveličali članovi Katedralnog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.