Biskup Košić: SPC stalno napada hrvatski simbol – bl. Stepinca, pa s njom ni nema dijaloga

Vlado Košić
Foto: snimka zaslona

Biskup Košić je ekskluzivno za Z1 televiziju u emisiji Tihomira Dujmovića rekao kako mu je zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić u četiri oka rekao sljedeće: “Srbi su nekako pod imenom Svetog Save. Mi čak govorimo i kako je naša srpska crkva Sveto-savska, a vi Hrvati stalno govorite kako je vaša crkva Stepinčeva. Da netko napadne naš simbol – Svetog Savu, pa to bi bio rat!“
U tom kontekstu, biskup Košić je rekao kako Srpska pravoslavna crkva stalno napada hrvatski simbol – blaženog Alojzija Stepinca, pa zato ni nema dijaloga sa SPC-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski narod u Stepincu vidi svog prvog sveca. Ja sam već rekao figurativno, da bismo mogli imati neki dijalog sa SPC-om, morali ni podići spomenik Stepincu u centru Beogradu“ – istaknuo je biskup Košić u emisiji “Press klub Tihomira Dujmovića“ na Z1 TV.

“Povijest je jasna – Petrinjska Banovina, Glinska Banovina… Ne vidim zašto se sada to opet aktualizira i o čemu je riječ. Jugoslavija je propala, pa zar se moramo i sada stidjeti govoriti hrvatski u Hrvatskoj“ – izjavio je biskup Košić i dodao kako je primijetio nizak životni standard u tom području još kada je 1990. godine došao u Petrinju.

“Neki dijelovi Banovine su bili zapušteni u Jugoslaviji, i to zato što su tu živjeli Hrvati. Mi smo tada bili diskriminirani u svojoj zemlji. Banovina je bila zapuštena, pogotovo područja u kojima su Hrvati bili većina. Ja sam iz Hrastovice morao stalno ići u Petrinju kako bi telefonirao, iako su se vidjeli stupovi sa žicama u Hrastovici, no eto vodili su prema nekim drugim mjestima. Tada su jednostavno Hrvati bili diskriminirani, sva sela i gradovi, gdje su bili većina“ – objasnio je Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnica Siska u 8 godina nije prešla prag biskupije

Na pitanje urednika i voditelja Tihomira Dujmovića kakav je odnos sa SDP-ovom gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček, biskup Košić je rekao da odnos ne postoji.

“Ona nije osam godina prešla prag biskupije, nikada nije pitala ni za biskupiju, ni za katedralu, niti za nas vjernike, eto kao da mi vjernici ne postojimo. Kad me ljudi pitaju za odnos s gradonačelnicom, nemam im što reći“ – izjavio je biskup Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Košić je istaknuo kako je u potresu stradalo 29 župnih crkava – “Stradalo je 29 od 63 mojih župa, stradalo je gotovo pola biskupije. Tako sam dao dozvolu svećenicima da se slavi sveta misa i u dvoranama koje nisu posvećene.“

Biskup Košić smatra kako je sveukupna šteta na spomenutih 30-ak stradalih župnih crkava negdje oko 700 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.