Biskup Košić u subotu, 16. svibnja predvodi misu zadušnicu za žrtve Bleiburga i križnih puteva

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u subotu, 16. svibnja u 10 sati u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku, misu zadušnicu za sve žrtve Bleiburga i Križnog puta, a povodom 75. obljetnice ove velike tragedije hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju, 17. svibnja u 12 sati sisački biskup Vlado Košić predvodit će u župnoj crkvi sv. Ilije u Donjim Kukuruzarima, misno slavlje i tom prigodom krstiti peto dijete obitelji Jezerčić.

Komemoracija i u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Podsjetimo, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda ove godine će se žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta komemorirat u subotu, 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije koronavurisa, neće biti središnje komemoracije u Bleiburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 10 sati na groblju u Unterloibachu održati će se molitva, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju, u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda.

> Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Organizatori napominju, kako će sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV a iz Austrije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 11 sati održat će se molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštic.

U 12 sati i 15 minuta u Katedralnoj crkvi u Sarajevu služit će se sveta misa koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.