Biskup Košić: Uskrs je upravo u nadi koja sviće nakon velikih kušnji

Biskup Vlado Košić
Foto: snimka zaslona

Sisački biskup mons. Vlado Košić vjernicima je uputio čestitku za Uskrs 2021. koju prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draga braćo i sestre,

Uskrs 2021. pamtit ćemo kao potresni Uskrs. Doduše najrazorniji potres dogodio se odmah poslije Božića, tako da od 29. prosinca prošle godine pa sve do Uskrsa, 4. travnja ove godine, živimo u svojevrsnoj korizmi, vremenu pokore. Da, Gospodin nam je dopustio kušnju nemilu i tešku, u kojoj su stradali naši vjernici i naši susjedi, u kojoj smo izgubili gotovo pola crkava naše Sisačke biskupije, u kojoj je zavladao strah i nesigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, s druge je strane Gospodin podigao duh velike solidarnosti i kršćanske ljubavi te se u Sisak i preko njega u domove naših stradalih sugrađana slila velika rijeka dobrote. To je Caritas, kršćanska ljubav na djelu. Zahvaljujem svima koji su pomogli i koji i dalje pomažu ljudima u potrebi. Zahvaljujem također svima koji su se uključili u već započetu obnovu naših srušenih i teško oštećenih crkvi, kapela, župnih kuća i samostana diljem Biskupije! Bit će tu puno posla i potrebno mnogo sredstava, ali sve ćemo to uspjeti ako budemo složni i ponizni. Da, ističem da trebamo biti ponizni jer ovaj nas je potres poučio tome da ništa na svijetu nije sigurno. Sigurnost trebamo potražiti i naći u Bogu koji je jedina „hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja: jer ti si stijena i utvrda moja“, kako kaže Psalmista (Ps 71,3).

Uskrs je upravo u nadi koja sviće nakon velikih kušnji. Nakon što je Isus bio nevin osuđen na smrt, te raspet i umro na križu, on je treći dan uskrsnuo. Taj preokret i promjena od smrti u život i naš je put. To je put nade i u našu budućnost. Međutim, oni koji vjeruju, tu promjenu doživljavaju već u sadašnjosti, dapače u svakom danu i svakom času: mi kršćani smo „uskrsnici“ jer živimo Uskrs u svom životu, gledajući i slaveći Krista uskrsnuloga. Jer on je kadar preobraziti ovo naše stanje grijeha i zla, našu nemoć i naše slabosti u milost i dobro, jakost i mir. To je moguće u pogledu na Krista koji je za nas trpio i koji je sada živ, jer je uskrsnuo.

Stoga slavlje Uskrsa nije samo spomen na jedan događaj iz Isusova života nego je i podsjećanje na naše trajno novo stanje života u Kristu. „Po Kristu, s Kristom i u Kristu“ i mi trebamo hoditi i bit ćemo usrsnuli i živi udovi njegova Tijela tj. Crkve. Ako pak spavamo i dopustimo da nas njegova milost zaobiđe, jer on svoje darove daje besplatno i svima koji su otvorena srca, ali ništa ne daje na silu niti nas želi prinuditi pa čak ni na naše spasenje, ako ga dakle odbijemo odbit ćemo svoju sreću i blagoslov koji on daje preobilno svima koji ga traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana osobito mislim na svu onu našu braću i sestre, koji su ovog Uskrsa bez svojih domova, u priručnim kućicama i privremenim smještajima. Teško je biti bez doma jer dom je svima drag i stoga svet. Stoga je čudno što neki žele biti protiv svoga doma, ili tako barem govore. Želim svima koji su bez doma da svoj dom pronađu u svojim bližnjima, prije svega u svojoj obitelji, da shvate da nisu zidovi oni koji im daju sigurnost i toplinu nego ljubav njihovih najmilijih kojima i oni trebaju uzvratiti jednakom ljubavlju. A sve nas zajedno grli i svima je nama topli dom i sigurnost upravo Uskrsnuli Gospodin! A on je uvijek s nama, gdje smo dvojica ili trojica okupljeni u njegovo ime, tu je on (Mt 18,20); gdje su maleni koji trpe, u njima je on (Mt 25,40); u slavlju Euharistije, prisutan je u Kruhu i Vinu (Iv 6,51.56). Njega prepoznajemo i u događajima po kojima nam govori, poziva nas na obraćenje i daruje nam novi život.

Tako da „bješnjeli puci, rušila se carstva, kad glas njegov zagrmi, zemlja se rastopi: s nama je Gospodin nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev! (Ps 46,7-8) Doista, „Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u dubine mora.“ (Ps 46,2-3) Tako nas poziva već starozavjetni molitelj, psalmista u 46. psalmu. Tako nas poziva i naš Spasitelj Gospodin Isus koji nam u svojem uskrsnom pozdravu više puta, kao i svojim apostolima, upućuje riječi: „Mir vama!“ (Lk 24,36; Iv 20,19.21.26) i „Ne bojte se!“ (Mt 28,10)

Kad je srce uznemireno, Krist nam daruje mir. Kad je duša naša u tjeskobi i strahu, on nam kaže „Ne bojte se!“ Kome ćemo vjerovati? Vladarima ovoga svijeta koji ne znaju i ne mogu dati ni mir ni sigurnost? Povjerujmo Gospodinu koji nam to upravo daje jer on je gospodar povijesti, on upravlja našim životima i daje nam snagu da izdržimo sve teškoće i svladamo sve kušnje te pobijedimo s njime i nemir i strah, i samu smrt te zadobijemo mir i sigurnost pa čak i u uskrsnuću život vječni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka vam je svima, dragi prijatelji, braćo i sestre, blagoslovljeni ovaj Uskrs, proslava i proživljavanje Kristove i naše pobjede nad smrću, grijehom i zlom! Gospodin je uskrsnuo! Aleluja! Sretan vam Uskrs!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.