Biskup Nemet: Sinod Srpske pravoslavne crkve i patrijarh Irinej prihvatili su Papin poziv

Zrenjaninski biskup Ladislav Nemet potvrdio je novosadskom Dnevniku da je patrijarh srpski Irinej pozvan da u Vatikanu posjeti papu Franju te otkrio da su Sinod, najviše tijelo Srpske pravoslavne crkve i poglavar SPC prihvatili poziv, prenose srbijanski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrh SPC je prihvatio poziv Vatikana iako već godinama i desetljećima, najviše pod pritiskom Ruske pravoslavne crkve, odbija pozvati u Srbiju poglavare Katoličke crkve iako su neki, poput pape Ivana Pavla II., izrazili želju za posjetom katoličkim vjernicima u Srbiji.

U tijeku su diplomatski pregovori

“Svi nazočni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su suglasni kako do tog posjeta treba svakako doći. Sada su u tijeku diplomatski pregovori u vezi s načinom organiziranja ovog posjeta, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja – rekao je biskup dr. Ladislav Nemet, a komentirajući činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema suglasja o eventualnom papinom posjetu Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, sadašnja, a i prošle, dodao je da bi Irinejev posjet Vatikanu “bio svakako ogroman korak naprijed u svakom pogledu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ususret velikom pravoslavnom saboru

Ovu vijest treba čitati i kroz činjenicu da su u tijeku pripreme za povijesni pravoslavni sabor 2016. godine.  To će biti prvi takav sabor svih pravoslavnih Crkava nakon 13. stoljeća.

Biskup Nemet ocijenio je kako je vrijeme “da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvijek i razmotri razvoj shvaćanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i na bolne teme, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svjetski rat i događaji nakon njega.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podsjeća kako u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi, a “među njima je veliki broj onih koji na papin posjet ne gledaju blagonaklono, kao i onih koji drže da još nije sazrelo vrijeme”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.