Site icon narod.hr

Biskup Vlado Košić: Potomak Zrinjana imenovan biskupom!

Mons. Vlado Košić, sisački biskup čestitao je fra Ivici Petanjaku na imenovanju novim krčkim biskupom istaknuvši kako osim što njihove dvije biskupije povezuje isti zaštitnik, sveti Kvirin biskup sisački, također novi biskup potječe s područja Sisačke biskupije te kako njegovi korjeni dolaze iz slavne župe Zrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, taj gradić današnje Banovine, općine Dvor nekadašnje je središte hrvatskih plemića i banova Šubića po čemu su oni kasnije i prozvani Zrinski.

Pred kraj drugog svjetskog rata mjesto su spalili partizani po naredbi Glavnog štaba Hrvatske protjerali ili smaknuli oko 800 stanovnika Hrvata. Hrvatima je zabranjen povratak u mjesto.

Zločin se ističe i po tome što i danas u tom mjestu ne živi nitko, a 45 godina potomcima Zrinjana bila je zabranjena čak i posjeta rodnom mjestu, a kamoli povratak. Zrin se nije smio ni spominjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se obnavlja rimokatolička župna crkva i utvrda Zrinskih.

Čestitku biskupa Košića prenosimo u cijelosti:

Dragi i poštovani fra Ivica Petanjak,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

    Radostan Vam čestitam na današnjem imenovanju, kojim Vas je Sveti Otac Papa Franjo postavio za krčkog biskupa!

    Znam da Vam je to novi početak i da u Vašoj duši to imenovanje budi mnoga pitanja pa možda i bojazni, ali vjerujte mi Bog zna što čini i on daje svoju milost nama ljudima, koji smo često slabi i nesposobni za njegova velika djela, da izvršimo poslanje koje nam je dao. Stoga se ne bojim za Vas, poznavajući Vaš uzoran svećenički i redovnički život, dapače pun sam povjerenja da je upravo Vaš izbor za časnu službu krčkog biskupa bio nadahnut Duhom Svetim.

    Osim što naše dvije biskupije povezuje isti zaštitnik, sveti Kvirin biskup sisački, Vi i potječete s područja naše Sisačke biskupije. Doduše rodili ste se u ravnoj Slavoniji, točnije u Đakovu, a odrasli ste u rodnoj župi svetog Mihaela u Drenju, no Vaši korijeni dolaze iz naše slavne i patničke župe Zrin. Tu je rođen Vaš otac Stjepan i Vaša majka Kata. Osobno sam Vam zahvalan što svake godine u rujnu sudjelujete na obilježavanju tragedije koja je 9. rujna 1943. zadesila Zrin, kada je Vaš otac Stjepan (rođ. 1933.) ostao siroče jer mu je ubijen otac Mato, kao i djedovi, stričevi i ujaci, te je s još četvero braće zajedno s majkom Lucijom bio prognan, kao i ostali preživjeli župljani koji su se potom nastanili u Slavoniji, ponajviše u župi Drenje. Do dana današnjega Zrinjanima nije vraćena njihova oteta imovina i tek se poslije Domovinskog rata ponovno svake godine u rujnu okupljaju na zgarištima obiteljskih kuća, župe i zavičaja. Znam da nosite tu ljubav prema rodnom kraju iz kojega su protjerani Vaši pređi te se nadam da ćete sada kao biskup biti još glasniji zagovornik prava svog uništenog rodnog Zrina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

    Želim Vam puno Božje milosti, snage i mudrosti, da vodite povjereno Vam stado Gospodnje!

    Pratio Vas svojim zagovorom biskup i mučenik sveti Kvirin sisački!

Mons. Vlado Košić, sisački biskup

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version