Blaženi Filip Rinaldi – salezijanac, učitelj duhovnog života

Blaženi Filip Rinaldi
Foto: bosko.lt

Za razliku od uvriježenog mišljenja hrvatsko redovništvo i Crkva doživljava pravi procvat jer veliki broj hrvatskih mladića posljednjih 10-15 godina, a osobito u posljednje vrijeme, hrli u redovnička zvanja salezijanaca, dominikanaca, franjevaca i drugih.

Hrvatski salezijanci imaju najveći broj zvanja s obzirom na broj stanovnika u Europi.

Blaženi Filip Rinaldi, svećenik, utemeljitelj svjetovne ustanove don Boskove dragovoljke. Filip je rođen u Lu Monferratu (Aleksandrija) 28. svibnja 1856. Kao dječak upoznao je don Boska. Ali tek je u 22. godini prihvatio njegov poziv da postane salezijanac.

Nakon što je zaređen za svećenika 1882., povjeren mu je odgoj aspiranata i novaka. Od 1889. dvanaest je godina obavljao službu u Španjolskoj i Portugalu. Don Rua ga je 1901. imenovao generalnim vikarom i ekonomom. Tu se još više istaknula njegova odlika očinstva i bogatstvo inicijativa: skrb za zvanja, stvaranje centara za duhovnu i socijalnu skrb mladih radnica, vodstvo i pomoć kćerima Marije Pomoćnice u poseb­nom trenutku njihove povijesti. Dao je velik zamah suradnicima i ustanovio je Svjet­ski savez bivših učenika i učenica. Radeći među Gorljivim štovateljicama Marije Po­moćnice, shvatio je i sve poduzeo da dođe do jednog novog oblika posvećenog ži­vota u svijetu, koji se poslije razvio u svjetovnu ustanovu Don Boskove dragovoljke.

> Sveti Ivan don Bosco – učitelj mladih cijeloga svijeta i utemeljitelj salezijanaca

Nakon što je izabran za vrhovnog poglavara 1922., posebno se posvetio odgoju i obrazovanju braće te istodobno promicanju štovanja Don Boska. Izvrstan tumač sale-zijanstva i učitelj duhovnog života, obnovio je salezijance, naglašavajući nutarnji život, sjedinjenje s Bogom, poslanje i neograničeno povjerenje u Mariju Pomoćnicu. Promicao je misije šaljući mnoge mlade da nauče jezik i običaje za što bolju evange­lizaciju. Umro je u Torinu 5. prosinca 1931. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 29. travnja 1990.

Hrvatska – procvat redovništva i salezijanskog reda!

„Prije 15, 20 godina, Hrvatska salezijanska provincija imala je malo kandidata, a većina ih je odustala. Danas ih na svim razinama, od prednovicijata do đakonata, ima 39“, priča don Mladen Delić, svećenik salezijanac i provincijalni povjerenik za odgoj.

Salezijanci su iskoristili priliku te započeli s osnivanjem molitvenih zajednica. Pokrenuli su vjeronauke i kampove na razini Hrvatske. Međutim, jednu stvar don Mladen naglašava: „Intenzivnije smo pristupili radu s duhovnim zvanjima. Vratili smo se klasičnom načinu s velikim naglaskom na sakramentalni život kod mladih.“

Sakramentalnom životu, misi i molitvi, ovaj svećenik daje posebnu pažnju. Uvjeren je kako je upravo to, uz očuvanost vjere u narodu, razlog zašto hrvatski salezijanci imaju najveći broj zvanja s obzirom na broj stanovnika u Europi.

„Ne kažem da se u Hrvatskoj radi više nego vani, ali smatram da je jedan od razloga taj što smo stavili naglasak na sakramentalni život, a ne na neke velike teorije i neka velika znanstvena nagnuća s mladima. Ispovijed, sveta misa, sveta pričest, Gospina krunica i normalan njihov rad, život i praćenje. To je jedan od snažnih putova koji je urodio plodom“, kazao je don Mladen.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.