Blaženi Jakov Alberione: osnivač Družbe Svetog Pavla shvatio moć medija i pisane riječi!

Foto: www.commons.wikimedia.org

Nekoliko godina poslije postao je direktor tjednika Gazzetta d’Alba. Ovaj blaženik je bio i izdavač te je znao kolika je moć pisane riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od utemeljenja pa sve do danas zadržali su prvobitni cilj, a to je promicanje Božje riječi kroz sve raspoložive medije.

 

Blaženi Jakov (Santiago) rođen je 4. travnja 1884. u San Lorenzu di Fossanu na sjeveru Italije. O njegovu djetinjstvu do ulaska u sjemenište nema mnogo informacija. Ušao je u 1896. u sjemenište u Brau, a 1900. premjestio se u sjemenište u Albi. Krajem iste godine, odnosno u noći 31. prosinca, na večernjoj molitvi osjetio je poziv da učini nešto za ljude 20. stoljeća. Zaređen je 29. lipnja 1907. u Albi, a godinu nakon ređenja bio je nekoliko mjeseci župnik u Narzoleu. U listopadu 1908. ponovno odlazi u sjemenište, ali ovaj put kao duhovni direktor za mladež i ministrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko godina poslije postao je direktor tjednika Gazzetta d’Alba.

Ovaj blaženik je bio i izdavač te je znao kolika je moć pisane riječi. Utemeljitelj je i nekoliko crkvenih redova. Od 1914. do 1959. osnovao je pet Kongregacija, četiri sekularne Institute, kao i Uniju Pavlovih kooperatora. Sva ova utemeljenja poznata su kao Pavlova obitelj. Sada su prisutni u više od 30 zemalja svijeta gdje se bave izdavaštvom, novinarstvom, kinematografijom, televizijom, radijom, audiovizualnom i multimedijalnom promocijom, imaju svoje studijske, istraživačke, formacijske i animacijske centre. Od utemeljenja pa sve do danas zadržali su prvobitni cilj, a to je promicanje Božje riječi kroz sve raspoložive medije.

Blaženi Jakov Alberione, poznat još i kao Santiago Alberione, preminuo je prirodnom smrću 26. studenog 1971. u Rimu. Zbog svojih djela i zalaganja za života papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 27. travnja 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.