Blaženi Jakov Alberione: osnivač Družbe Svetog Pavla shvatio moć medija i pisane riječi!

Foto: www.commons.wikimedia.org

Nekoliko godina poslije postao je direktor tjednika Gazzetta d’Alba. Ovaj blaženik je bio i izdavač te je znao kolika je moć pisane riječi.

Od utemeljenja pa sve do danas zadržali su prvobitni cilj, a to je promicanje Božje riječi kroz sve raspoložive medije.

 

Blaženi Jakov (Santiago) rođen je 4. travnja 1884. u San Lorenzu di Fossanu na sjeveru Italije. O njegovu djetinjstvu do ulaska u sjemenište nema mnogo informacija. Ušao je u 1896. u sjemenište u Brau, a 1900. premjestio se u sjemenište u Albi. Krajem iste godine, odnosno u noći 31. prosinca, na večernjoj molitvi osjetio je poziv da učini nešto za ljude 20. stoljeća. Zaređen je 29. lipnja 1907. u Albi, a godinu nakon ređenja bio je nekoliko mjeseci župnik u Narzoleu. U listopadu 1908. ponovno odlazi u sjemenište, ali ovaj put kao duhovni direktor za mladež i ministrante.

Nekoliko godina poslije postao je direktor tjednika Gazzetta d’Alba.

Ovaj blaženik je bio i izdavač te je znao kolika je moć pisane riječi. Utemeljitelj je i nekoliko crkvenih redova. Od 1914. do 1959. osnovao je pet Kongregacija, četiri sekularne Institute, kao i Uniju Pavlovih kooperatora. Sva ova utemeljenja poznata su kao Pavlova obitelj. Sada su prisutni u više od 30 zemalja svijeta gdje se bave izdavaštvom, novinarstvom, kinematografijom, televizijom, radijom, audiovizualnom i multimedijalnom promocijom, imaju svoje studijske, istraživačke, formacijske i animacijske centre. Od utemeljenja pa sve do danas zadržali su prvobitni cilj, a to je promicanje Božje riječi kroz sve raspoložive medije.

Blaženi Jakov Alberione, poznat još i kao Santiago Alberione, preminuo je prirodnom smrću 26. studenog 1971. u Rimu. Zbog svojih djela i zalaganja za života papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 27. travnja 2003. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr