Site icon narod.hr

Bogat program drugog dana manifestacije ‘Dani kršćanske kulture’

Drugi dan manifestacije “Dani kršćanske kulture”, kojem je medijski pokrovitelj portal narod.hr, protekao je u bogatom programu koji je temama obuhvatio od kolorita Petrova polja u kojemu je smještena crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović koje je bilo domaćinom nekoliko događanja preko Avile u kojoj je sniman film “Sloboda iza rešetaka” i Luhwinja u DR Kongo gdje djeluju protagodnistice filma “Školske sestre franjevke u srcu Afrike”, do “Golgote” koju je vrsnom izvedbom uprisutnio oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu “Cantores sancti Marci” pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, a uz pratnju Pavla Mašića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića upriličen je bogat kulturno­-duhovni program u Otavicama ­ Ružiću u crkvi Presvetog otkupitelja ­ obiteljskoj grobnici Meštrović gdje je put križa s pučkim pjevanjem i sv. misu predvodio župnik fra Jozo Jukić. U Petrovu polju ovom je prigodom do izražaja na osobit način došla i bogata etno baština čemu su pridonijeli KUD “Sveti Ilija” iz Kljaka, folklorni ansambl etno udruge “Petrovo polje” kao i Vodičke žudije koje su na osobit način pridonijele atmosferi. Po završetku svete mise kustosica Galerije Meštrović Zorana Jurić Šabić održala je predavanje na temu “Posvuda je božanska istina jedna… ili Tajna nedovršene kupole” gdje je kroz prikaz i ikonološku analizu Meštrovićevih skica za dekoraciju kupole, prikazan osoban umjetnikov svjetonazor i jedinstven ikonografski program kojim odaje počast velikim svjetskim kulturama i religijama, ali i umjetnosti kao odrazu božanskog nadahnuća.

Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata održane su projekcije dvaju dokumentarnih filmova domaćih autora. “Sloboda iza rešetaka” Nade Šurjak film je o sestrama Mihaeli, Gabrieli i Esteri Mladineo koje su izabrale život u potpunoj izolaciji i siromaštvu u samostanu sv. Josipa u zajednici bosonogih karmelićanki u Avili u Španjolskoj, a govoreći o nastanku filma autorica je ovom prigodom istaknula kako je potpuno odstupila od prvotne zamisli, snizujući svoj ego te dajući povjerenje Božjoj providnosti zahvaljujući kojoj je nastao film koji promišlja svijet unutar čovjeka u odnosu prema svijetu koji ga okružuje o čemu svjedoči “sloboda iza rešetaka” koju žive i sestre Mladineo. Drugi film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike” djelo je autora Zorana Marinovića i Davora Stopića nastao u suradnji sa sestrama, a prigodom 40 godina života i djelovanja u Luhwinja u Misiji u DR Kongu. Upravo na spomen odlaska prvih sestara iz Splita, prve misijske korake i djelatnu prisutnost u Misiji, nastao je film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike. Split-Luhwinja 1974.- 2014.” prikazujući s jedne strane povijest sestrinskoga četrdesetogodišnjeg služenja Bogu u bližnjemu, u najsiromašnijima od siromašnih, kongoansku stvarnost sestara, a s druge strane i one čije je živote dotakla njihova briga. Kako je istaknula provincijalka Školskih sestara franjevki s. Leonka Bošnjak Čovo film je nastao u izvanrednim uvjetima budući da je svaki pokušaj fotografiranja, a kamo li snimanja u ovoj zemlji opasan po život. Prisjećajući se i sama svojih posjeta Kongu istaknula je kako nema riječi kojima se mogu prepričati uvjeti života. Dugogodišnja posvećenost sestara misijskom radu usmjerena je na poduku vjere, opismenjavanje, poduku u školi domaćinstva za djevojke i žene, osnivanje bolnice koja je posebno pomogla poboljšanju kvalitete života, a fragmenti njihova rada vidljivi su i na ovom dojmljivom filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dan manifestacije “Dani kršćanske kulture” završio je glazbenim spektaklom u crkvi Gospe od zdravlja gdje je nastupio Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu “Cantores sancti Marci” pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, uz pratnju Pavla Mašića na orguljama, a najdojmljivija je bila izvedba skladbe Antuna Tomislava Šabana “Golgota” na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića koja gotovo da je dramatičnošću izvedbe uprisutnila sami događaj na Golgoti.

Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores Sacti Marci” pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača prepoznatljivi je simbol zagrebačkog Gornjeg grada, budući da pjevaju na nedjeljnim misama u crkvi sv. Marka, ali nastupaju i na brojnim samostalnim koncertima i natjecanjima, iskazujući glazbenu zrelost razgovijetnom dikcijom, čistoćom izvedbe i dojmljivom interpretacijom, što je došlo do izražaja i na ovom splitskom gostovanju, kao i izvedba orguljaša, Pavla Mašića čiji je rad odavno prepoznat u stručnim krugovima širom Hrvatske ali i Europe, a čemu u prilog idu i nedavno osvojene čak četiri glazbene nagrade Porin u kategoriji klasične glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version