Site icon narod.hr

Bolero i Carmen, baleti Valentine Turcu na 60. Splitskom ljetu

Baletne večeri na Sustipanu zaključit će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split dvjema izvedbama baleta Bolero i Carmen koreografkinje i redateljice Valentine Turcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je to iz repertoara splitskog Baleta koja je prvi put predstavljena kao jedinstvena plesna večer u veljači ove godine na sceni Kazališta, a izvedbe što slijede održat će se u petak i subotu na otvorenoj pozornici na splitskom poluotoku Sustipan, baletnoj sceni Splitskog ljeta s početkom u 21 sat.

Ravelov Bolero, te glazba iz Bizetove opere Carmen koju je Rodion Ščedrin adaptirao i preradio u plesnu suitu svakako spadaju među najpopularnije i najizvođenije skladbe ikad napisane. Zavodljivi Bolero i uzavrela Carmen posve je logično i skladno u jednu baletnu večer objedinio maštoviti i strastveni koreografski rukopis Valentine Turcu.

Uvodni Bolero suprotstavlja šest parova plesačica i plesača koji u međusobnoj igri zavođenja, sastajanja i rastajanja pričaju priče o vječno promjenjivim odnosima među spolovima. Carmen, plesna suita koju je ruski skladatelj Rodion Ščedrin obilno koristeći motive popularne Bizetove opere skladao po želji svoje supruge, legendarne balerine Maje Pliseckaje, prati fabulu i osnovne dramaturške linije čuvenog opernog predloška, odnosno priču o fatalno zavodljivoj Ciganki Carmen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslovnu ulogu Carmen tumačit će solistice splitskog Baleta Julija Pivotskaja koja pleše 8. kolovoza i Leona Sivoš koja će nastupiti 9. kolovoza. U ulozi Joséa izmjenjivat će se Shunsuke Amma i Silviu Tanase, a ulogu Escamilla tumačit će Artjom Žusov i Remus Dimache, dok su u ostalim ulogama solisti i članovi ansambla Baleta HNK Split.

Valentina Turcu plesačica je i koreografkinja s iskustvom višegodišnjeg baletnog usavršavanja kod velikog Mauricea Béjarta jednog od najvažnijih autora u povijesti suvremenog plesa, a u anagžmanu je u Baletu mariborskog Slovenskog narodnog gledališča. Londonska kritičarka časopisa Dance Europe u prošlogodišnjem je oduševljenom osvrtu na njenu koreografiju Romea i Julije napisala kako ne sumnja da će ime Valentine Turcu uskoro postati mnogo poznatije na svjetskoj koreografskoj sceni.

Dizajn kostima i scene u Boleru potpisuje sama Valentina Turcu, scenografkinja Carmen je Dinka Jeričević, a balerine u Carmen nose kostime – dizajnerske haljine Michal Negrin, glasovite modne dizajnerice, koja se proslavila svojim viktorijanskim dizajnima haljina, nakita, aksesoara, te oblikovanja doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version