Bozanić pozvao mlade hodočasnike: budite oni koji sanjaju bolje sutra, ali zajedno s Bogom

„Hodočašće je slika svakoga životnog puta, isprepletenoga postavljenim ciljevima i početnim oduševljenjem, ali i gubitkom snage što unosi sumnje”, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći euharistijsko slavlje u bistričkom svetištu prigodom 283. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu, objavila je IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima, 30-ak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, te 10-ak tisuća vjernika, u svojoj se homiliji Kardinal osvrnuo na današnje Evanđelje, ističući križ kao uporišnu točku svakoga vjernika koji u njemu vidi srž kršćanskoga življenja. „To je znak Božje prisutnosti koja ozdravlja. To je znak koji hrvatski narod rado stavlja u svoju životnu sredinu”, kazao je.

Ovo je Svetište, smatra Kardinal, mjesto prepoznavanja hrvatskoga naroda, o čemu svjedoči i ovo zagrebačko hodočašće. Isti taj narod, nastavio je, nije oslobođen otrovnih ugriza, unošenja malodušnosti, razočaranja, štetnih ponuda, povika protiv Boga. „Svi smo pozvani da svatko prema odgovornosti koju ima učini ono što je moguće kako bi se promijenilo ovo teško stanje. (…) Potrebni su nam novi ljudi, naše društvo treba više povjerenja dati mladima, osposobljenim članovima društvene zajednice”, naglasio je kardinal Bozanić. Ohrabrio je vjernike da ne gube pouzdanje i da se uvijek vraćaju Gospodinu. Ako se nešto učini pogrešno, važno je to prepoznati, priznati i krenuti drugim, ispravnim putem – zaključio je.

Podsjetio je na razna povijesna previranja tijekom kojih je hrvatski narod uvijek znao prepoznati istinu i vratiti se Gospodinu, navodeći pritom primjer bl. Alojzija Stepinca. Upravo je naš blaženik u ovome svetištu, u jeku Drugoga svjetskog rata, 11. srpnja 1943. godine upozorio na zla raznih idolopoklonstava u našem narodu. „Draga braćo i sestre, nema obnove naroda bez toga prepoznavanja (…) Žao nam je što se u lutanjima, poigravanjima najvećim vrijednostima naroda snažnije ne čuje glas hrvatskih intelektualaca, ljudi kojima bi prvima trebalo biti stalo do dobra domovine. Teško je reći je li u pitanju popuštanje pred mentalitetom koji se širi u našoj javnosti snagom nadziranih i neslobodnih medija ili pak bojazan da se ne bude izvrgnut ruglu; ili je posrijedi puka nebriga, odnosno prihvaćanje prostrtoga stola u zemlji ropstva.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svoje homilije, pozvao je na snažniju molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim, ali i upozorio na sve češću pojavu da se njegov svetački lik želi potamniti, da se doba komunističkog totalitarizma pokuša pokazati u ljepšem svjetlu i održati u njegovim novim oblicima. Apelirao je i na velikodušnost vjernika da pomognu stradalima u poplavama koje su ovih dana pogodile našu Domovinu, te osudio ratno nasilje, posebno moleći za proganjane i zlostavljane kršćane u Iraku, Siriji, Bliskome Istoku i Africi.

Nakon blagoslova u zagrebačkoj katedrali, na koji su se u subotu 13. rujna u 5 sati ujutro okupili zagrebački hodočasnici, a kojim je započelo tradicionalno 283. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj na Mariju Bistricu, hodočasnici su nastavili put prema Mariji Bistrici. Nakon četverosatnog hoda i molitve Križnog puta, prva stanica bila je kapelica Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata, gdje je biskup Šaško, u koncelebraciji s biskupom Gorskim i u zajedništvu s hodočasnicima pješacima, predvodio euharistijsko slavlje.

U svojoj je homiliji naglasio da se vjerodostojnost nekog čovjeka prepoznaje po plodovima koje donosi. Osvrnuo se na samu važnost riječi, koje su često stavljene u drugi plan, misleći kako one vrijede malo, a da stvarnu vrijednost imaju djela.
„Ali biblijska mudrost ne razdvaja te dvije stvarnosti. (…) Sveto pismo poznaje razliku ispraznosti riječi od utjelovljene riječi, riječi koja odražava života i postupke”, kazao je biskup Šaško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je, nastavio je, da kao vjernici ne živimo dvojakost. Samo vjernik, istaknuo je biskup, koji živi svu napetost, teškoće povijesnih proturječnosti; koji je uronjen u olakšavanje života ljudima može podići glavu i reći: „Ja vjerujem”.
Na kraju svoje homilije, pozvao je na molitvu za domovinu u svim njenim kušnjama, imajući pred sobom lik blaženoga Alojzija Stepinca.

Po završetku euharistijskog slavlja, hodočasnici su nastavili put Marije Bistrice prolazeći Hunjku, Gorščicu, Rumlec i Laz. Na svoje su odredište hodočasnici stigli u kasnim poslijepodnevnim satima. Ondje su ih ispred kapele sv. Ladislava dočekali pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, te mladi Zagrebačke nadbiskupije, sudionici Nadbiskupijskog hodočašća mladih u Mariju Bistricu, koji su se pridružili procesiji do svetišta.

Nakon blagoslova i prigodnih riječi rektora Svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatka Korena, biskupa Pozaića i mons. Sekelja u Bazilici Majke Božje Bistričke, uslijedila je procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.
Mladim se hodočasnicima obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Stigavši iz Italije, mladima je prenio pozdrave pape Franje, te ih potaknuo da budu nositelji promjena u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Budite oni koji sanjaju bolje sutra, ali zajedno s Bogom, zajedno s Božjim zakonima i Božjim evanđeljem”. Pozvao je mlade da svoja srca otvore onima u potrebi, posebno misleći na ljude pogođene poplavama.

Inače, pješaci do Marije Bistrice hodočastili su u još dva smjera, iz Čučerja i Sesveta. U nedjelju 14. rujna s početkom u 9 sati održana je pobožnost križnog puta koju su animirali mladi, a u 11 sati je krenula zavjetna procesija od kapele „Ave Maria” do crkve na otvorenom – prostora misnog slavlja. Procesiju i misu koja započinje u 11.30 sati, predvodi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.
Ovogodišnje hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj održava se pod geslom „Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna Zaštitnice naše drage domovine Hrvatske!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.