Site icon narod.hr

Blagoslov kuća: Što znate o tom običaju?

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, koji traje od blagdana Svetog Stjepana do Nedjelje krštenja Gospodinova, odnosno prve nedjelje nakon 6. siječnja, a ovdje je nekoliko stvari koje vrijedi znati o tome:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su uvijek i slova G+M+B, a ponekad i C+M+B. Tu nema jedinstvenog tumačenja: Prema jednom, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila tek rođenog Isusa – Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

Drugo je tumačenje da su ta tri slova akronim latinske blagoslovne rečenice:
C – Christus
M – mansionem
B – benedicat,

odnosno “Krist blagoslovio (ovaj) dom”, piše portal bitno.net. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak je na zajedništvu obitelji u vjeri

Današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”. Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov prostora nije time izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

Okupljanje za blagoslov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju “Crkvu u malom”. No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće inzistirati. Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet.

Novčani dar nije obavezan za one koji ga ne mogu dati

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. On se daje po procjeni obitelji, odnosno koliko svatko može izdvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos.

Smisao blagoslova

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru. U blagoslovnoj molitvi stoji da se “zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version