Božićni koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

U subotu, 20. prosinca 2014. u 19,30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bit će održan Božićni koncert  uz sudjelovanje  Orkestra, Zbora i solista Opere; Marije Kuhar Šoše, Jelene Kordić, Sonje Runje, Domagoja Dorotića, Ljubomira Puškarića i  Maria Penzara na orguljama, pod ravnanjem Saše Britvića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno odabran i bogat  repertoar poznatih i prigodnih djela i pjesama tradicionalno vezanih uz Božić simbolički će  najaviti božićno doba radosti, veselja i darivanja.

Bit će izveden Božićni oratorij / Oratorio de Noël  Camillea Saint-Saënsa, skladatelja kojega su još za života proglasili klasikom i koji je u svojem golemom opusu objedinio sve glazbene rodove i vrste. Oratorij praizveden 1858. godine nastao iz tradicionalne crkvene liturgije božićnog ugođaja, često je izvođen diljem svjetskih koncertnih pozornica u božićno doba. Kod nas je to djelo rijetko uvrštavano u koncertne repertoare, pa će njegova izvedba zasigurno izazvati veliko zanimanje ljubitelja sakralne glazbe.

Iz monumentalnog djela sastavljenog od 6 kantata, Božićnog oratorija / Weihnachtsoratorium Johanna Sebastiana Bacha, bit će izvedena Sinfonia iz II. dijela. Prvi dio ovog kompleksnog djela praizveden je na Badnjak 1734., a zatim je u svakom od  sljedećih šest značajnih kalendarskih dana do Sveta tri kralja, bio izveden jedan njegov dio u nekoj od Leipziških crkava. Ovo velebno i sofisticirano Bachovo djelo, od druge polovice 19. stoljeća sastavnim je dijelom koncertih repertoara diljem svijeta u specifično doba godine. Oratorij Mesija / Oratorio Messiah Georga Friedricha Händela, glasi za njegovo najpoznatije djelo, kojemu popularnost od nastanka 1742. stalno raste, pa je danas vjerojatno najčešće izvođeno djelo sakralne zapadnoeuropske glazbe. U program koncerta uvrštena je pifa, instrumentalna pastorala, koja je dvanaesti dio ovog opsežnog oratorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu će biti izvedeno nekoliko hrvatskih himničkih crkvenih i narodnih pjesama (U se vrime godišća, Veselje ti navješćujem, Narodi nam se, Svim na zemlji, Radujte se narodi) nadahnutihanđeoskom blagoviješću. Većinom nastale od nepoznatih autora iz naroda, (osim U se vrime godišća, koja je parafraza latinskog izvornika), pjesme se stoljećima pjevaju u svim krajevima Hrvatske i pripadaju najljepšim i najsvečanijim tradicionalnim hrvatskim božićnim napjevima. Čut ćemo ih u glazbenim obradama izvornika koje su napravili dirigenti i/ili skladatelji, koji su dio vlastitog umjetničkog izričaja posvetili domaćoj glazbenoj baštini; Boris Papandopulo, Nikša Njirić i Saša Britvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.