Četvrti festival tehnologije ‘Brave New World’ u Zagrebu

Zagreb, 12.6.2019. - Najveći regionalni festival tehnologija 'Brave New World' (BNW) četvrti po redu, koji se održava od 13. do 15. lipnja u Zagrebu, obogatit će i skupina znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, priopćeno je s IRB-a. foto HINA/ HUB385/ ml

Najveći regionalni festival tehnologija ‘Brave New World’ (BNW) četvrti po redu, koji se održava od 13. do 15. lipnja u Zagrebu, obogatit će i skupina znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, priopćeno je s IRB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival koji organizira Centar znanja i inovacija HUB385, predstavit će neke od najuspješnijih priča domaćeg poduzetništva, znanosti i tehnologije te naglasak stavlja na financijske tehnologije, umjetnu inteligenciju te Internet stvari.

Kroz tri dana festivala, sudionici će imati priliku sudjelovati na dvadesetak besplatnih radionica za djecu i odrasle, pogledati izložbu električnih vozila i okušati se u vožnji nekih od njih, besplatno isprobati najnovije video i VR igre te poslušati pregršt zanimljivih predavanja i panela, priopćeno je.

Znanstvenici Ruđera Vibor Jelić, Tomislav Šmuc i Saša Ceci sukreatori su festivalskog programa te sudjeluju na tri zanimljiva događanja. U sklopu događanja ‘Deep Tech Now: Made in Croatia’ koji će se održati u petak 14. lipnja s početkom u 17 sati, voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku na IRB-u Vibor Jelić ispričat će priču o potrazi za prvim zvijezdama u svemiru i inovativnim radioteleskopima te otkriti kako znanstvenici detektirati radiozračenje staro nekoliko milijardi godina iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj organizacije prvog događanja ‘Deep Tech Now’ je na popularno-znanstveni način, kroz kratke i zanimljive priče, predstaviti tehnologije budućnosti i znanost koju stvaraju hrvatski stručnjaci u okvirima širih svjetskih trendova. Uz dr. Jelića sudjelovat će Ivana Podnar Žarko s Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba (FER), Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB) i Ante Bakića s Instituta za nuklearnu tehnologiju (INETEC).

Kako uz pomoć umjetne inteligencije možemo kreirati bolju budućnost pokušat će odgovoriti voditelj Laboratorija za strojno učenje i reprezentacije znanja na IRB-u Tomislav Šmuc u sklopu panela: ‘Think Tank Talk: Dizajniranje budućnosti’.

U tome će mu pomoći Bojan Jerbić (FSB), Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton te Davor Bruketa iz Bruketa&Žinić&Grey. Zašto, gdje, kada i kako koristiti tehnologiju koja će nas iz konzumenata pretvoriti u stvaratelje samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti ti stručnjaci u petak 14. lipnja od 19 do 20.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveni doručak u subotu 15. lipnja vodit će dvojac emisije HRT-a ‘Treći element’, ruđerovac Saša Ceci i Jelena Šuran s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji će ugostiti Vuka Vukovića, političkog ekonomistu, suosnivača i direktora britansko-hrvatskog startupa ‘Oraclum Intelligence Systems’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.