Site icon narod.hr

Dan europske baštine u Krapju

Već 23. godinu za redom nizom kulturnih sadržaja, izložbama starih zanata i predstavljanjem starih običaja i plesova u Krapju, selu koje je 1995. prvo u Hrvatskoj proglašeno selom graditeljske baštine, obilježava se Dan europske baštine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i danas i sutra kada se u Krapju, na lijevoj obali rijeke Save, sjedištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje na Danima baštine okupljaju žitelji Sisačko-moslavačke županije, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske.
U protekle dvije godine je u izgradnju prijemnih centara Čigoč, Krapje i Repušnica, čime je omogućen lakši ulazak turista u Park prirode, uloženo devet milijuna kuna, rekao je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

Najavio je da će se do 2025. godine uložiti još 16 milijuna kuna u izgradnju prijemnog centra Osekovo, čardaka s kojih su nekada graničari pratili kretanje Turaka preko Save te u revitalizaciju Lonjskog polja, najistočnijeg dijela parka.

Svi dosadašnji realizirani projekti, a i oni projekti čija će realizacija početi do kraja godine, financirani su i bit će financirani sredstvima fondova Europske unije u visini od 80 posto vrijednosti projekta, dok će 20 posto osigurati Republike Hrvatska, Sisačko-moslavačka županija i gradovi na čijem se području projekti realiziraju.
Iz godine u godinu raste broj posjetitelja, a do sada je u ovoj godini Park prirode obišlo 17 tisuća osoba, od kojih su 35 posto bili stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posebnu pozornost posvećujemo osnovcima i djeci vrtičkoga uzrasta koji uz podršku županije i gradova obilaze Park prirode – pa je tako samo ove godine ovaj prirodni fenomen posjetilo više od pet tisuća učenika i polaznika dječjih vrtića s područja Sisačko-moslavačke županije“, rekao je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković.
U nastavku današnjega dana nastupaju kulturno-umjetnička društva Posavine, a sutra će u Krapju biti održana sportska natjecanja, prije svega ribička natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version