Site icon narod.hr

Dani bijele trake: Spomen na prijedorske žrtve

U spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba treću godinu zaredom organizira manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koji se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, održava od 27.-31. svibnja 2015. godine u Novinarskom domu i Islamskom centru Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine u organizaciji Dana bijele trake pridružile su se i Udruga Hrvatski dom – Ljubija i ZK Župe Stara Rijeka.

Danas, devetnaest godina nakon rata, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dopuštaju Bošnjacima i Hrvatima obilježiti mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u okviru kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila.

Manifestacijom Dani bijele trake Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pridružuje se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

Bijele trake spomen su na dan kada su srpske vlasti izdale naredbu u Prijedoru prema kojoj su svi Bošnjaci i Hrvati morali na ruke staviti bijele trake, a kuće obilježiti bijelim plahtama, što je rezultiralo progonima i ubojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodni video koji je obilježio Dane bijele trake prošle godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version