Dejan Aćimović: Film ‘Anka’ su drugi ocijenili odličnim, dok ga je HAVC odbijao 5 puta

Foto: fah

Krajem veljače u kinima se pojavio film ‘Anka’ redatelja Dejana Aćimovića koji je već pokupio simpatije publike ali je prije toga na europskoj komisiji MEDIA ocijenjen odličnim, na natječaju Hrvatske radiotelevizije proglašen najboljim te rađen u koprodukciji s HRT-om, dok ga HAVC nije ocijenio dovoljno dobrim za financiranje snimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za Večernji.hr, Dejan Aćimović, glumac, režiser i producent progovorio je o najnovijem filmu ‘Anka’, o ‘globalnoj’ zvijezdi koja glumi u filmu, Ericu Cantoni, o HAVC-u ali i o njegovim daljnjim filmskim planovima.

HAVC ih nije ‘nimalo pokolebao’

“Onima koji su odlučivali o dodjeli sredstava sa snimanje filma očito nije bilo važno to da je u filmu jedna velika svjetska zvijezda kao što je Eric Cantona. Njima nije bilo važno ni što je jedan od najvećih europskih direktora fotografije Thierry Arbogast rekao da ga je privukao odličan scenarij, što su rekli i Rade Šerbedžija i Ivo Hušnjak. Nije im bilo važno ni to što je to jedan od najljepših romana jednog od najboljih dječjih hrvatskih pisaca Mate Lovraka. Nije im bilo važno da je isti taj scenarij za koji oni govore da nije dobar na europskoj komisiji MEDIA ocijenjen odličnim i da smo dobili ozbiljna novčana sredstva da možemo početi pripreme. Nije im bilo važno ni da je na natječaju Hrvatske radiotelevizije, na koji se prijavilo nekoliko desetaka projekata, uz Grlićevo “Čudo u Poskokovoj Dragi” taj isti scenarij odabran među najbolje i Hrvatska radiotelevizija ušla je u cijeli projekt kao koproducent.”, rekao je Aćimović na pitanje o odnosima s HAVC-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ‘Treba li Hrvatskom filmu HAVC uopće?’ Dejan Aćimović odgovara: “Ja mislim da je HAVC itekako potreban hrvatskom filmu i ima smisla samo ako funkcionira onako kako ga je zamislio i postavio pokojni Albert Kapović. Mora biti neovisan i biti na usluzi filmskim djelatnicima.”

Ovaj glumac i redatelj rekao je kako ga ne zanimaju razlozi odbijanja filma od strane HAVC-a. “Ono što je jako bitno jest to da nas to nije nijednog trenutka pokolebalo, ni mene ni ikoga u ekipi i krenuli smo u snimanje. I, evo, film je gotov, izgleda da ga publika voli, u kinima je i zanima me jedino kako da ga što više publike vidi.” zadovoljan je Aćimović.

Drugačiji i interesantniji od ostalih filmova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao redatelj filma, Aćimović je potvrdio kako je to bio jedan ‘golem i jako zahtjevan posao’ jer su prvi put u Hrvatskom filmu korišteni računalni i vizualni efekti.

Osim umjetničkog savjetnika Thierrya Arbogasta koji se pobrinuo da film na platnu izgleda ‘interesantnije i drugačije’, velik doprinos je dao i bivši igrač Manchester Uniteda, zvijezda Eric Cantona gdje je posebno istaknuo njegovu ‘ozbiljnost’ i predanost u radu: “To je jedna golema karizma i jedan nepresušan talent koji se jako rijetko sreće.”, rekao je Aćimović za Cantona.

Što slijedi nakon ‘Anke’?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ‘Anke’ slijedi odmor, a ‘tek nakon što budem siguran da mogu dalje nastaviti krećem u novi film, u dokumentarac o Ratku Rudiću, jednom od najvećih i najtrofejnijih trenera svih vremena u svijetu.’, kazao je Aćimović.

Film ‘Anka’ je film domaće produkcije koji u povijest ulazi kao prvi film koji će se u kinima prikazivati inkluzivno. Slijepim i gluhim osobama biti će omogućeno uživanje u filmu kao i osobama bez istih teškoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.