Tisuće hodočasnika obilježavaju 41. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto: Snimka zaslona

Molitvom za mir u Ukrajini i cijelome svijetu desetci tisuća katoličkih hodočasnika u subotu obilježavaju 41. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su putovali danima iz dalekih zemalja, a veliki broj vjernika iz BiH kilometrima je pješačio kako bi na obilježavanju 41. godišnjice ukazanja stigao sa svojim molitva i zavjetima u čast Kraljice Mira u Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelogodišnje pripreme

Župni vikar Međugorja, fra Renato Galić kazao je za Klix.ba kako su se župa i župljani Međugorja za ovaj dan intenzivno pripremali cijelu ovu godinu.

„Mnogo ljudi je danas tu, a vrhunac očekujemo u 19 sati kada će uslijediti svečano euharistijsko slavlje. Prije toga ćemo imati tradicionalnu procesu sa Gospinim kipom pred vanjskim oltarom“, kazao je Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je teško nabrojati zemlje iz kojih dolaze hodočasnici, jer im nema kraja i da je najpravilnije reći da dolaze sa svih kontinenata.

Naglašava kako se sinoć obilježila i 30. godišnjica hodnje za mir, koja je počela da se održava u vrijeme ratnih sukoba u našim krajevima.

„Pošli smo s Humca, a došli smo ovdje navečer. Vidjeli smo mnogo ukrajinskih zastava. Devedesetih godina smo molili za mir u našoj zemlji i na ovom prostoru. Danas molimo za mir u drugim zemljama, ali i za mir u našim životima“, kaže Galić za Klix.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svete mise i procesije

Svete mise slave se od 6 sati na raznim jezicima, poslijepodnevni program nastavlja se procesijom s Brda ukazanja do međugorske Crkve sv. Jakova.

Kako je pojasnio, procesija kreće s mjesta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Naglasio je da je to mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima te da će se tu moliti molitva koju su vidioci najprije molili na Podbrdu s Gospom. Onda će procesija u molitvi krunice i pjesmama krenuti nizbrdo i cestom doći do župne crkve, gdje će se održati Središnje večernje misno slavlje u 19 sati, a predvodit će ga provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Podsjećamo, šestero mladih – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović prvi puta je 24. lipnja 1981. izvijestilo o ukazanju Majke Božje na brdu Crnica u Međugorju.

Kako su se izvješća o ukazanjima ponavljala, vremenom je Međugorje postalo jedno od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milijun hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.