Deset tisuća posjetitelja izložbe “Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici”

Foto: Snimka zaslona

Od otvorenja, 3. lipnja, izložbu “Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici” u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) posjetilo je deset tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom je prigodom u petak nagrađena i desettisućita posjetiteljica, Andreja Bišćan Seničić koja je izložbu posjetila s djecom, a Muzej joj je za uspomenu darovao torbu sa suvenirima koji prate izložbu.

Izložba “Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici” predstavlja četrdesetak odabranih djela baroknog venecijanskog slikarstva iz Pinakoteke grada Vicenze, vodeći posjetitelje na putovanje kroz umjetnost Venecije 18. stoljeća.

Riječ je o dosad najcjelovitijem prikazu venecijanskog baroknog slikarstva u Hrvatskoj, kojim MUO zaokružuje svoj ciklus posvećenih talijanskim umjetnicima 17. i 18. stoljeća. Dosad su bile izložene Caravaggiova “Večera u Emausu” iz milanske Pinakoteke Brera i Guercinova djela iz Pinakoteke u Centu na izložbi “Svjetlo baroka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Giambattistu Tiepola, kao najistaknutijeg protagonista ‘galantnog stoljeća’, izložena su vrijedna djela ostalih značajnih predstavnika venecijanskog slikarskog kruga 18. stoljeća, njegova sina Giandomenica, Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija, Francesca Avianija, Giuseppea Zaisa, Elisabette Marchioni i mnogih drugih.

To važno razdoblje talijanske umjetnosti predstavljeno je u MUO djelima nastalima u različitim medijima, od oltarnih pala, slika, crteža, scherza do bakropisa i bakroreza, s motivima u rasponu od mrtve prirode, cvjetnih kompozicija, krajolika do portreta, fantazmagorija, mitoloških i biblijskih prikaza.

Uz izložbu je organiziran bogati popratni program – glazbena slušaonica s pomno odabranim glazbenim djelima skladatelja koji su djelovali na području Venecije 18. stoljeća, koncerti, predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti otvorena do 1. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.