Desiderio desideravi: Apostolsko pismo pape Franje o liturgijskoj formaciji Božjega naroda

Apostolsko pismo
Foto: kršćanska sadašnjost

“Desiderio desideravi” apostolsko je pismo pape Franje o liturgijskoj formaciji Božjega naroda. Pismo poziva na razmišljanje, osobito u ovom vremenu prije i tijekom Velikog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa u njemu podsjeća na ljubav Presvetog Trojstva prema ljudima i poziva cijelu kršćansku zajednicu na razmišljanje o liturgiji. „Ovim pismom jednostavno želim pozvati cijelu Crkvu da ponovno otkrije, čuva i živi istinu i snagu kršćanskoga slavlja“ (br. 17). Stoga su ova kratka razmišljanja o ljepoti, dobroti i istini svete liturgije izvrstan oslonac u vremenu korizme i u korizmenim promišljanjima na putu prema slavlju najvećeg blagdana, Uskrsa.

“Desiderio desideravi” su riječi kojima počinje Lukino evanđelje (Lk 22, 15). U hrvatskom je to: Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije svoje muke, Isusove riječi kojima započinje izvješće o Posljednjoj večeri.

>Razgovori sa sv. Majkom Terezijom: Nova knjiga koja pruža uvid u njen život i osobu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj večeri nitko nije zaslužio mjesto; svi su bili pozvani, ili bolje rečeno privučeni, Isusovom žarkom željom da s njima blaguje taj Vazam. On zna da je on Vazmeno janje, on zna da je on Vazam. Moramo biti prisutni na toj večeri, moramo moći čuti njegov glas, blagovati njegovo tijelo i piti njegovu krv. Mi ga uistinu trebamo. U euharistiji i u svim sakramentima zajamčena nam je mogućnost susreta s Gospodinom Isusom; zajamčeno nam je da možemo biti dohvaćeni snagom njegova Vazma, kaže Papa.

„Darovano nam je vazmeno otajstvo; stoga dopustimo da nas čuva želja koju Gospodin i dalje gaji: da s nama blaguje Vazam, pod pogledom Marije, Majke Crkve.“ Tim riječima papa Franjo zaključuje ovo apostolsko pismo, o kojemu više možete saznati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.