Site icon narod.hr

Diplome 5. generaciji studenata sveučilišta u Zagrebu i Orléansu

Petoj generaciji studenata diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije uručene su na današnjoj svečanosti u sveučilišnoj Auli diplome o završetku toga studija koji je, uvjereni su čelnici dvaju sveučilišta, konkurentan na europskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerenost studenata o konkurentnosti toga studija izrazila je u ime diplomiranih i Kristina Zec s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu i zahvalila profesorima dvaju sveučilišta za uloženi trud koji im je omogućio stjecanja kompetencija koje su, istaknula je, i jamstvo za nastavak njihova obrazovanja na doktorskim studijima.

Studentima su diplome uručili rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, prorektor Sveučilištau Orléansu Bernard Ribémont i profesor Daniel Hagege sa Sveučilišta u Orléansu, koji je ujedno i jedan od koordinatora ovoga studijskog programa.

Osobito ozračje današnjoj svečanosti daje činjenica da se održava na najveći francuski nacionalni praznik – Dan pada Bastilje, tvrđave u središtu Pariza čijim je zauzimanjem 14. srpnja 1789. počela Francuska revolucija, napomenula je Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju pri Veleposlanstvu Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Istaknula je da i je i ova, peta generacija studenata, primjer dobre suradnje dvaju sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na diplomskom studiju iz područja bioindustrije temelji se na Sporazumu o suradnji koji su čelnici dviju institucija potpisali u studenome 2007. godine. Taj sporazum omogućuje da studenti Sveučilišta u Zagrebu, koji studiraju na diplomskom studiju PMF-a iz područja molekularne biotehnologije te na diplomskom studiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz područja bioprocesnog inženjerstva, pohađaju dio nastave koju na Sveučilište u Orléansu i obavljanje prakse u francuskim tvrtkama. Time pak stječu preduvjete za francusku diplome Sveučilišta u Orléansu na razini magistra iz područja bioindustrije (Diplôme de Master du domaine Sciences et Technologie, mention Sciences du Vivant, spécialité techniques bio-industrielles).

Spomenuti diplomski studij usklađen je s Bolonjskim procesom, a u izvođenju nastave na drugoj godini sudjeluju profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Na svečanosti su bili i dekan PMF-a Amir Hamzić, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mirjana Hruškar, prodekan Vladimir Mrša, zamjenica pročelnika Biološkog odsjeka PMF-a Mirjana Pavlica i profesorica Višnja Besendorfer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version