Dirljivo majčino pismo ganulo mnoge: ‘Ne plači, Lyliane rodila si heroja, nisi dočekala njegove potomke, al zato će naši pričati o njemu’

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Simona Mijoković, ganuta pismom Lyliane Fournier koja je svom sinu Jean-Michelu Nicolieru nestalom na Ovčari 20. studenoga 1991. napisala za njegov rođendan ove godine nježno pismo, na svom Facebook profilu podijelila je dirljivu pjesmu Snježane Vučković upućenu majci preminulog francuskog i hrvatskog dragovoljca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Pismo majke: ‘Susrest ćemo se jednog dana, moj sine Jean-Michel, ako Bog da’

Objavu prenosimo u cijelosti.

“Obriši suze, Lyliane
znam, danas si željela gledati slike njega i njegove djece kod Eiffelovog toranja, al on je izabrao Vodotoranj.
Znam, sada je trebao biti u zagrljaju neke lijepe Parižanke, a ne u zagrljaju vlažne zemlje na nekom mjestu, još neotkrivenom.
Ne plači, Lyliane
znam, nisu ga našli, al našao je on nas.
Zemlja koja skriva kosti nije uspjela zarobiti njegovu dušu.
Našao je on odavno izlaz i ispričao nam svoju priču.
Znam, nije isto,
Mi oplakujemo smrt heroja a ti svog djeta.
Mi pamtimo vojnika, ti njegove prve korake i razbijeno koljeno.
Mi pamtimo njegove zadnje riječi “klaonica”, ti prvi izbijeni zub.
Obriši suze, ti francuska damo…
nisi dočekala njegove potomke, al zato će naši pričati o njemu.
Gubitkom života, zaslužio je onaj vječni.
Ne plači, Lyliane
rodila si heroja
Ni Francuza, ni Hrvata
… već čovjeka koji je umro za druge”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježana Vučković

Podsjetimo, više desetaka tisuća građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, u Koloni sjećanja odalo je na dostojanstven način počast stradalima u agresiji na taj grad 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koloni sjećanja nalazila se i majka na Ovčari ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier koja je novinarima kazala kako očekuje da za smrt njezina sina odgovara onaj koji ga je počinio i bude priveden pravdi rekavši kako raspolaže podatkom o identitetu ubojice njezinog sina. Zauzela se i za blokiranje pristupa Srbije EU dok ta država ne izruči sve ratne zločince.

> (UŽIVO, FOTO) Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine: Hrvatska odaje počast žrtvi Vukovara i Škabrnje

> Majka francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera: ‘Naravno da treba blokirati ulazak Srbije u EU’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jean-Michel Nicolier danas bi imao 53 godine. Za njegov rođendan 1. srpnja majka mu je napisala pismo u kojem mu među ostalim poručuje: “Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da”, navodi HRT.

Upravo usprkos majčinim molbama, uputio se u Vukovar.

“Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu”, tako je govorio Jean-Michel Nicolier 1991. Na pitanje zašto se odlučio biti dragovoljac, odgovorio je: “Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu… “.

Više su mu puta, govorio je, predložili da izađe iz Vukovara i vrati u Francusku, ali je ostao. Na pitanje što za njega zapravo simbolizira Vukovar, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu”.

Iako mu je francuska ekipa ponudila da pođe s njima, odlučio je ostati sa svojim suborcima do samoga kraja. Obećanje da će se vratiti, koje je dao majci, Lyliane Fournier, nije ispunio.

PISMO MAJKE JEANU-MICHELU:

“Tebi, moj sine Jean-Michel,

1. srpnja 2019. imao bi 53 godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika s Ovčare. Bez uspjeha! Prokleti rat!
Dio mog bića, uključujući i razum, otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori… Sve to čini tvoju odsutnost teškom.
“Jednog bića nema i sve je pusto”. Što se mene tiče, upravo je tako!
Stalno si sa mnom. Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!
Mama”

Napisala je u pismu Lyliane Fournier, koja je jučer iz Vukovara poručila “Savjetujem da hrvatski narod ne bude pasivan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.