Site icon narod.hr

Djela apostolska – koje knjige Svetog Pisma se čitaju u Uskrsno vrijeme i zašto?

Foto: snimka zaslona

Uskrsno vrijeme traje od Uskrsne nedjelje do nedjelje Pedesetnice (Duhova), ukupno pedeset dana. Kroz sve ove nedjelje Crkva, s nama, želi produžiti Uskrs i njegovu radost!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uskrsno vrijeme umjesto čitanja iz Staroga zavjeta, u sve dane tjedna i svake nedjelje čitaju se Djela apostolska – povijest prve Crkve.

U ovoj crkvenoj godini će se, uz Evanđelja, u Uskrsno vrijeme čitati posebno i Prva Ivanova poslanica.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrsna osmina traje od Uskrsa do 2. uskrsne nedjelje. Četrdeset dana poslije Uskrsa, u četvrtak šestog vazmenog tjedna slavi se svetkovina Uzašašća.

Pedeseti dan poslije Uskrsa slavi se svetkovina Duhova. Kroz sve ove nedjelje Crkva, s nama, želi produžiti Uskrs. Naročito s odabranim uskrsnim odlomcima iz Novoga zavjeta, Crkva nas sve dublje uvodi u smisao Uskrsa koji daje snagu cijelom našem životu, kako ovome na zemlji tako i onome poslije.

Djela apostolska napisao je evanđelist Luka. Na to nas upućuje isti stil, rječnik i teološka misao. Djela apostolska su nastavak Evanđelja, jer žele dokazati da se život i djelo Isusovo, nastavljaju i nakon Njegovog uznesenja na nebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona ne donose život i djela svih apostola, već prvenstveno u prvom dijelu apostola Petra, a u drugom, apostola Pavla.

Ovaj spis pokazuje da se Evanđelje, usprkos svim progonstvima, zaprekama i slabostima, silom Duha Svetoga i svjedočanskim sudjelovanjem apostola, nezaustavljivo proširilo od Jeruzalema do ”kraja zemlje” – do Rima.

Djela apostolska obuhvaćaju vrijeme od Kristova uzašašća (poglavlje 1.) do Pavlova dolaska u Rim 61. godine (poglavlje 28.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djela apostolska u sebi sadrže pojam sile (moći) i govora (besjede, svjedočenja), te osim što nam pokazuju kako Luka geografski zamišlja nacrt svoje knjige (Jeruzalem – Judeja – Samarija – do na kraj zemlje), donose nam i zapis kako je ključan preduvjet da bi apostoli/učenici bili Isusovi svjedoci – primanje Duha Svetog i sile koju Duh Sveti donosi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version