Dobitnici književnog natječaja Pasionske baštine Denis Peričić i Stanko Krnjić

Foto: fah

Na tradicionalnom književnom susretu “Lirika Velikog petka” predstavljena je zbirka pjesama Dragice Vranjić–Golub “Riječ za Riječ”, a Denis Peričić i Stanko Krnjić poglašeni su dobitnicima nagrada VIII. trienalnoga književnog natječaja Pasionske baštine i Društva hrvatskih književnika (DHK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu pjesama Dragice Vranjić–Golub “Riječ za Riječ” predstavio je predsjednik DHK Đuro Vidmarović, pobjednike književnoga natječaja proglasio je predsjednik udruge Pasionska Baština Jozo Čikeš, a stihove nadahnute pasionskim motivima iz zbirka pjesama Dragice Vranjić–Golub, Denisa Peričića i Stanka Krnjića govorio je dramski umjetnik Joško Ševo.

Vidmarović je istaknuo je kako se u zbirci Dragice Vranjić–Golub otpočinje savez dioništvom jezika i svirkom onoga koji je u nama posadio jezik. “Autoričino uporište je u biblijskoj i teološkoj baštini“, rekao je Vidmarović dodavši kako je riječ o refleksivnoj poeziji visokoga dometa, gustoga stiha, snažne i na kršćanskoj uljudbi fundirane metaforike te duboke simbolike i neporecive ljepote filozofično-poetskoga pjesničkog rukopisa.

Podsjetio je kako je u zbirci oko 90 pjesama bez naslova te dodao da su one pisane u obliku koji se može doživjeti kao molitva. Pjesnikinja nam je podarila jednu od najboljih zbirki poezije kršćanskoga nadahnuća, napisanu u posljednjih dvadeset godina, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbirku Dragice Vranjić–Golub “Riječ za Riječ objavilo je DHK u svojoj Maloj knjižnici.

Zbirku stihova dobitnika prve nagrade Pasionska baština 2019. Denisa Peričića “105 godina samoće” Vidmarović je ocijenio kako je tematski, estetski, etički i historijski vrlo slojevito i zahtjevno djelo.

“Autor je preko svojih stihova obuhvatio jedno veliko turbulentno i krvavo razdoblje europske i hrvatske povijesti – od početka Prvoga svjetskog rata do Domovinskog rata“, rekao je dodavši kako se u cijeloj zbirci osjeća krležijanska antiratna sintagma te mračni ali i pomalo barokni uzvišeni stihovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako Peričićeve pjesme imaju univerzalnu antiratnu, humanističku i kristološki utemeljenu poruku.

Prosudbeno povjerenstvo smatra kako zbirka Stranka Krnjića “RATIŠTE RIJEČI” bilježi u nekoliko sati i na nekoliko desetaka metara sužen doživljaj okamenjenosti ljudskoga srca užasom rata, sličicom vojnika na straži nestrpljava ubiti prvoga koji naiđe.

Na tematskoj razini impresionira ga rat kao naturalistička ovozemaljska stvarnost te istodobno i kao duhovna pojava, ističe povjerenstvo i dodaje kako se ta nespojiva dvojnost odigrava neprestano pred njim i u njemu, istodobno skrivena u svom besmislu i vidljiva na ratištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krnjić, kako je istaknuto, izlaz nalazi u traženju svjetla vječite Istine. “To je vid filozofsko duhovne poezije, čiji pogled proizlazi iz stalnoga propitivanja sulude povijesne zbilje, pjesnikovoga uznemirenoga duhovnog svijeta i njihove uzajamne isprepletenosti”, smatra povjerenstvo i dodaje kako se nesumnjivo radi o dubokom duhovnom i pjesničkom nadahnuću te vrsnom poetskom izričaju.

Dragica Vranjić Golub rođena je 1951. u Splitu. Objavila je više zbirka pjesama, među kojima i zbirke “Vječno gledanje u san” te “Školjku”.

Denis Peričić je rođen 1968. u Varaždinu. Objavio više knjiga, uz ine, i romane “Hrvatski psycho” te “Netopir i črni ljudi”, kao i zbirku priča “Krvavo”.

Stanko Krnjić je rođen je u Stocu u Hercegovini 1969. Objavio je više zbirka pjesama, među kojima i zbirke “Korijeni”, “Kroničar svega” i “Mrvice za Lazara”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.