DominikS iz Žepča pobjednik Uskrs festa 2016.

Uskrs fest 2016., najstariji festival popularne duhovne glazbe Crkve u Hrvata čiji počeci sežu u 1979. godinu, održan je u nedjelju, 3. travnja, u KD Vatroslav Lisinski. U prigodnom pozdravnom govoru koji je uputio izvođačima i svima nazočnima predsjednik Odbora HBK za mlade zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski podsjetio je kako je Uskrs fest dugo bio jedini festival takve vrste u Hrvatskoj, te je dodao kako se ta „zapaljena iskra vjere, pjesme, radosti raspršila u tridesetak plamenova, tridesetak različitih festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj koji okupljaju na tisuće mladih i tu vidimo što čini snaga vjere“. A dio tih mladih, njih oko dvijestotine, nastupio je i na ovogodišnjem Uskrs festu, a došli su iz 12 gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine te su izveli četrnaest pjesama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovali su: grupa Oton (Pula) sa skladbom „Božje milosrđe”, Klapa Leggiero (Zagreb) – „Buđenje”, Tea Vidaić (Zadar) – „Ti si svet”, Frama Čerin (Čerin, BiH) – „Sigurno je srce moje, Psalam 108″, Credo Credo (Marija Gorica) – „Psalam 27″, Otkrivenje (Zagreb) – „Ljubiš me”, Vlaho Prohaska (Rijeka) – „Ljubim te Isuse”, Izidor (Split) – „Vjerujem”, Davor Terzić (Rovinj) – „Knjiga života”, Hanna i Jerko (Zagreb) – „Čuješ li korake”, DominikS (Žepče, BiH) – „Molitva”, Antonio Tkalec (Varaždin) – „Ohrabri me”, Zvonimir Kalić (Vrpolje) – „Pravi dan” i Aeternum (Županja) – „Isus je došao”. Odabrana sudionica Sonja Agata Bišćan (Den Haag, Nizozemska), nažalost, iz objektivnih razloga nije bila u mogućnosti nastupiti, ali se njezina pjesma „Trebam Te” nalazi na CD-u Uskrs fest 2016 kojega je objavila Cro sacro etikete Hrvatskoga katoličkog radija i Croataia Recordsa.

Budući da je Uskrs fest festival natjecateljskog karaktera stručni žiri ocjenjivao je skladbe, scenski nastup te ukupni dojam. U žiriju su bili Marija Husar-Rimac, Bero Blažević, Nikolina Mazalin, Anja Šovagović-Despot i vlč. Ljubo Vuković u svojstvu predsjednika ocjenjivačkoga suda koji je bio sudionik prvog Uskrs festa 1979. godine. Prema njihovoj odluci prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova (50) osvojili su debitanti ovogodišnjeg festivala sastav DominikS iz Žepča (BiH) sa skladbom „Molitva”. Drugu nagradu osvojili su Hanna Pölhe i Jerko Marić sa skladbom „Čuješ li korake”. Treću nagradu osvojio je dugogodišnji sudionik glazbeno duhovne scene Antonio Tkalec sa skladbom „Ohrabri me”.

Posebnost ovogodišnjeg Uskrs festa bio je prigodni revijalni dio koji je bio u znaku sv. Leopolda Bogdana Mandića. Najprije je Bruno Krajcar izveo vlastitu skladbu „Svetom Leopoldu”, za koju je tekst napisao Danijel Načinović, a s kojom je nastupio na Uskrs festu 2005. godine. Potom je izveden filmsko – glazbeno – scenski prikaz pod nazivom „Stavite sve na moja ramena” koji je dočarao životni put sv. Leopolda Bogdana Mandića od rodne Boke Kotorske do Padove gdje je završio svoj ovozemaljski hod s posebnim naglaskom na njegovo služenje kroz milosni sakrament pomirenja i njegovu žarku molitvu za jedinstvo kršćana Istoka i Zapada. U programu je sudjelovalo 120 izvođača među kojima su bili Zbor Izvor pod vodstvom Ivane Jelinčić, Dječji zbor župe svetog Josipa (Zagreb), Zbor sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa (Zagreb), Pjevački zbor Ad hoc (Domagović), svećenici, bogoslovi i redovnici kapucini. Aranžman i skladbu “Oče naš” potpisuje Saša Miočić. Scenske pokrete osmislila je Tihana Strmečki, animaciju Bruno Ravlić, a kostimografiju Đurđica Vorkapić. Filmski dio su režirali Tomislav Jelinčić i Petra Radin, koja je režirala i cijeli projekt. Urednik revijalnog dijela festivala bio je vlč. Saša Ilijić, izvršni direktor Uskrs festa 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve izvođače je i ove godine pratio instrumentalni sastav kojeg su činili: Toni Eterović i Saša Miočić na klavijaturama, Vlado Volenec i Nebojša Buhin na gitarama, Marijo Bilić na bas gitari, Igor Martinek na bubnjevima te Igor Štimac na perkusijama. Koordinator sastava bio je umjetnički direktor festivala Slavko Nedić. Voditelji ovogodišnjeg Uskrs festa bili su Diana Tikvić i Marin Periš, koji je i autor najava. Organizatori festivala su Ured Hrvatske biskupske konferencije za mlade i Hrvatski katolički radio koji je uz Croatia Records i nakladnik festivalskog CD-a na kojem se nalaze studijske snimke svih 15 skladbi ovogodišnjeg Uskrs festa 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.