Don Damir o iskustvu na COVID-odjelu: ‘Oboljelima treba snaga bolesničkog pomazanja’

Foto: Snimka zaslona

Koronavirus je stvaran i može nas zahvatiti. Koliko to može biti ozbiljno? To znaju pacijenti na Covid-odjelima i naš gost, don Damir Stojić. Što znači imati svećenika na zatvorenom odjelu? Kako su reagirali zaraženi kad su ga vidjeli? Koliko je njega ovaj koronapastoral promijenio? I tko će donijeti Isusa zaraženima na zatvorenim odjelima u bolnicama? U tome je za Laudato televiziju pomogao i mons. Nikola Radić s Krka. Također, u Irskoj su provjerili prijete li svećenicima kazne za javne Mise s narodom. Razgovarali su s vlč. Josipom Levakovićem, prvim voditeljem HKM-a Dublin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Damir Stojić bio je pozitivan na koronavirus te je zbog nastalih komplikacija, nakon deset dana pod temperaturom, završio u bolnici. Opisao je svoje iskustvo za vrijeme boravka u bolnici.

– Prvi šok doživio sam kad su mi rekli da se ne mogu vratiti kući, jer su me stavili na zatvoreni odjel. Ubrzo sam vidio kako sam najmlađi pacijent na odjelu, te kako ima mnogo starijih ljudi koji su bili teško bolesni – kazao je don Damir.

> Don Damir Stojić o koronavirusu: ‘Žao mi je što jedan dio medija stvarno širi histeriju’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku je ispričao svoje iskustvo s bolesnicima s kojima je dijelio odjel. Iskoristio je svoj boravak u bolnici kako bi pomogao drugima da lakše prebrode trenutke bolesti i osamljenosti za vrijeme izoliranosti. Isto tako, rekao je kako su mnogi primili bolesničko pomazanje i kako su bili vidno oduševljeni vidjevši svećenika na Covid-odjelu kako brine za njih.

– Tada sam shvatio koliko drugima znači prisutnost svećenika u trenutcima bolesti – istaknuo je don Damir dodavši kako koronavirus itekako postoji, ali ne trebamo zbog njega širiti paniku i histeriju.

Mons. Nikola Radić u emisiju se javio telefonski. Kroz razgovor nas je upoznao s raznim načinima pomoću kojih se možemo boriti protiv koronavirusa te kako ojačati imunitet i ostati zdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Strah je ubojica. Stanje straha u ljudima treba preokrenuti u nadu, jer stanje straha dovodi do stresa koji nas uništava iznutra – kazao je mons. Nikola.

Uz nadu, koju je naveo kao preduvjet ozdravljenju od svake bolesti, spomenuo je češnjak kao prirodni sastojak koji nam može pomoći u borbi protiv virusa.

Vlč. Josip Levaković javio se u emisiju iz dalekog Dublina. Upoznao nas je s epidemiološkim mjerama koje su trenutačno na snazi u Irskoj, te je rekao kako slavljenje svete Mise s narodom nije dopušteno. Zbog toga slavljenje Euharistije prenose putem internetskih stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.