Don Damiru Stojiću uručena nagrada „Svjedok godine“

Stojić
Foto: facebook

Drugog dana TradFesta 2018. uručena je godišnja nagrada Svjedok godine. Ove godine ona je pripadala poznatom svećeniku salezijancu don Damiru Stojiću, hrvatskom povratniku iz Toronta (Kanada). Nakon što je odlučio postati svećenik, početkom devedesetih godina došao je u Hrvatsku i upisao studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godine 2004. odlazi na Poslijediplomski studij u Washington (DC) gdje je na Catholic University of America 2007. magistrirao na katedri moralne teologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Damir Stojić: ‘Ivica Puljak je veći vjernik od mene’

Po povratku sa studija, u rujnu 2007. dobiva dekret Zagrebačke nadbiskupije za službu studentskog kapelana na zagrebačkom sveučilištu. Na toj službi nalazi se i danas djelujući primarno u Župi Duha Svetoga i zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu, ali i diljem Hrvatske, pa i izvan granica, gdje kroz tribine, predavanja, seminare i duhovne obnove promiče teologiju tijela prema katehezama Ivana Pavla II.

Hrabro svjedočenje, snažna prisutnost i utjecaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada „Svjedok godine“ dodijeljena mu je zbog hrabrog svjedočenja, snažne prisutnosti u javnosti i društvenog utjecaja, posebice na mlade. Zbog toga je nerijetko meta napada dijela lijevih organizacija i medija. Također, primjer je uključenosti Crkve u javni život Hrvatske i uspješnog djelovanja svećenstva u društvu, veliki je i beskompromisni branitelj nerođenih, angažirani borac za pravo nerođene djece na život i promicatelj kulture života, zauzeti navjestitelj istine o ljudskoj spolnosti i naravi, promicatelj vrijednosti i ljudskog dostojanstva od začeća do prirodne smrti; očuvanja institucije braka i promicatelj bračnih vrijednosti.

Foto: Vigilare

Posljednji napad u javnosti doživio je kada mu je, u neviđenom medijskom napadu na slobodu govora, početkom studenog 2018. otkazano predavanje u zagrebačkoj srednjoj Školi za modu i dizajn nakon što su vodeći lijevi mediji izvršili pritisak na školu i Ministarstvo obrazovanja.

Don Damir Stojić o otkazivanju predavanja nakon pritiska MZO i medija: “Ja ovo vidim kao pokušaj zastrašivanja”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog priziva savjesti preporučio ljekarnicu kao kandidatkinju

U prigodnom obraćanju javnosti don Damir je rekao da zaista voli svoj poziv i da uživa u naviještanju radosne vijesti te da mu je pravo zadovoljstvo raditi posao koji voli, bez obzira na česte medijske napade. Spomenuo je i nedavni slučaj jedne ljekarnice iz Zagreba koja je, pozivajući se na ustavom i zakonima zajamčeno pravo na priziv savjesti, odbila prodati kontracepcijske pilule, zbog čega su uslijedili snažni medijski napadi na nju osobno, a time i na cjelokupno ljudsko pravo na priziv savjesti.

Zbog toga ju je preporučio kao kandidatkinju za dobitnicu nagrade iduće godine. Naveo je da se u svojem poslanju vodi, među ostalim, primjerom Ivana Krstitelja koji je bio “glas u pustinji” koji je naviještao Riječ, što mu je vodilja u svakodnevnom naviještanju istine o čovjeku. Istaknuo je da je iskreno počašćen što je dobitnik nagrade ovog, već tradicionalnog, festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu je uručio predsjednik Vigilare dr. Vice Batarelo. Neka mu to priznanje bude dodatni poticaj za nastavak u radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.