Don Šuljić: Zaključak Komisije ne utječe na proglašenje Stepinca svetim

Foto: Snimka zaslona

U Novom Sadu jučer je s radom započela katoličko-srpskopravoslavna komisija osnovana na poziv pape Franje. Svrha komisije je da se dade mogućnost i hijerarhiji srpskog pravoslavlja da iskaže svoje viđenje svetosti blaženoga Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HRT-ovom Studiju 4 o tome je govorio don Anton Šuljić. Predstavnik srpskopravoslavne komisije nije sudjelovao u emisiju iako su bili pozvani. Mitropolit Porfirije je u Novom Sadu, a oni koji su u Zagrebu nemaju dopuštenje za nastupe do završetka rada komisije.

Odgovarajući na pitanje misli li da je ova komisija nešto previše tajnovita Šuljić je kazao kako misli da je svaka komisija sama po sebi tajnovita. Stvari nisu za javnu scenu u svim segmentima. Čak je i dobro da takve komisije ne izlaze previše van. Mislim da je određeno tako da predstavnik, u našem slučaju kardinal Josip Bozanić, moće govoriti i davati izjavu, ali drugi ne. I s jedne i s druge strane postoji osoba koja može davati izjave, a drugi ne.

> Stier: “Hrvati neće pasti na provokacije iz Beograda”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komisiji nisu samo svećenici. S katoličke strane je kardinal Bozanić, biskup Antun Škvorčević, biskup mostarski Perić, dr. Mario Jareb i dr. Jure Krišto. S pravoslavne strane je među ostalima u komisiji episkop Porfirije, episkop Jovan, episkop Amfilohije, episkop Irinej i bivši veleposlanik Republike Srbije u Vatikanu, dodao je.

Zaključak ove katoličko-pravoslavne komisije ne može potpuno zaustaviti ili odgoditi beatifikaciju blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, kazao je. Mislim da je ovo s Papine strane gesta izrazito dobre volje. Ovo je bez presedana događaj u povijesti odnosa dviju crkava, da se jedna crkva “miješa u stvari druge crkve”. Dakle, zaključci ove komisije ne mogu nikako utjecati na beatifikaciju, kako je i na samom početku rečeno. Činjenica da je Papa htio da se o kardinalu Stepincu govori s povijesnim činjenicama, pa je imenovao i sa svoje strane voditelja koji je povijesničar zapravo hoće na svoj način pokazati dobru volju da se rasvijetle okolnosti i činjenice. Međutim, postupak za beatifikaciju blaženog Alojzija Stepinca da bude proglašen svetim je završen.
Činjenica je i da svetac jedne crkve ne mora biti priznat i kao svetac druge crkve. Npr. Katolička crkva nikada neće priznati sveca Nikolaja Velimirovića, kojega je Srpska pravoslavna ckrva proglasila svecem 2003. godine, naveo je Šuljić.

Međutim, svetac Katoličke crkve bit će blaženi kardinal Alojzije Stepinac. On prelazi konfesionalne granice jedne nacije. On će biti i u Papui Novoj Gvineji među katolicima također svetac, kazao je don Šuljić i dodao da proglašenje svetim obvezuje jednu zajednicu.
Komentirajući to da među hrvatskim visokim katoličkim klerom ima onih koji smatraju ovakav postupak pape Franje nepravednim prema Hrvatima, Šuljić je kazao da to može biti. Ima ljudi koji se ne slažu s time, ali ja mislim da je dobro da se razgovara. Uvijek je dobro da se razgovara. Sjetimo se i da je u vezi s Piom XII. Papa rekao – neka se argumenti stave na stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je objavljeno kako se očekuje da će danas SPC iznijeti argumente u umiješanosti blaženog Stepinca u zločine NDH. Šuljić je pak kazao kako bi volio vidjeti s kakvim dokumentima i argumentima oni raspolažu. Zato ću se suzdržati od komentara. Mislim da tu postoji jako puno utjecaja komunističke propagande. Znamo što je prošlih dana govorio ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić. Kad netko govori izvan onih relevantnih dokumenata i pokazatelja, tada se može dogoditi da netko baci neku floskulu i onda se svi za nju hvataju. Volio bih vidjeti što će tu biti, dodao je.

“Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća”: Zašto i dalje SPC želi vjerovati komunističkoj propagandi?

Gostovanje don Šuljića u cijelosti pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.