Dr. Josipu Jurčeviću nagrada za najbolju knjigu iz Domovinskog rata- “Heroji”

Foto: snimka zaslona

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) i Udruga branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“ i ove su godine organizirali Književno-publicistički natječaj „Bili smo prvi kad je trebalo“ za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata, odnosno stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natječaj je pristiglo 18 djela, koja su objavljena od kolovoza prošle, do kolovoza ove godine, a najboljom je proglašena knjiga „Heroji“, autora dr. Josipa Jurčevića, u nakladi Dokumentacijsko informacijskog središta iz Zagreba. To je odlučio Prosudbeni sud u sastavu: Mladen Pavković, novinar i publicist, (predsjednik), Josip Palada, književnik i Željko Baća, branitelj.

Knjiga donosi niz sudbina ljudi, koji su ratovali protiv srpskog i inog agresora tijekom Domovinskog rata, i za koje se može reći da su – heroji. Cilj knjige je i poticanje daljnjeg prikupljanja svjedočanstva mnogobrojnih hrvatskih heroja koji još samozatajno žive među nama, te poticanje istraživanja sudbina barem nekoliko tisuća heroja koji su poginuli na braniku Domovine.

Žiri je poglavito pohvalio i knjigu „…I pjesničkom riječju istina se brani“ (antologija ratne/domoljubne lirike s oraško-šamačke bojišnice) u nakladi Centra za kulturu Orašje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj se organizira od 2000. godine, a lani je ova nagrada pripala dr. Andriji Hebrangu za knjigu „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na RH 1990.-1995.“.

Svečana dodjela nagrade, koja se sastoji od prigodne plakete, bit će 27. rujna u 11 sati u dvorani „Brijuni“ na Zagrebačkom velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.