Druga nedjelja Došašća – dolazak Kralja je sve bliže!

Došašće
Foto: Getty Images

U današnju nedjelju, 8. prosinca, katolički puk pali drugu adventnu svijeću. Prošao je prvi tjedan iščekivanja i bdijenja, a već počinje drugi. Dolazak Kralja je sve bliže, zato se usklik Došašća pojačava i još jače zvoni vjernima: “Bdijte!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokorničko vrijeme u godini je vrijeme odricanja i čekanja, a Došašće je, uz Korizmu, najvažnije pokorničko vrijeme. A mise, za razliku od korizmenih pokorničkih misa, su tako svečane i uzvišene! Prepune radosnih pjesama, bogato ukrašenih vijenaca, najljepše uređenih crkava i oltara u ljubičastoj (pokorničkoj) boji, nadahnutih svetopisamskih tekstova, brojnih zaziva i zahvala svećenika i naroda.

Odlasci sa ovih pokorničkih misa odišu mirom, toplinom, blizinom i neizmjernom radošću.

U rano jutro, još dok je mrak i svjetlo se tek nazire, sve odiše od slavlja i sve slavi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je tako pokornička misa Došašća toliko različita od korizmenih misa i drugih pokorničkih običaja? Jer se želi čovjeku skrenuti misao i duh prema dva slavna i spasonosno ključna Kristova dolaska koja su obilježila i obilježit će svijet trajnim i neizbrisivim pečatom.

Prvi, najveće čudo koje se je ikada dogodilo i ikada će se zbiti na ovoj planeti: utjelovljenje i rođenje Boga živoga u utrobi ponizne, čiste i vjerne službenice Božje – ljubljene nove Eve, blažene djevice Marije. I drugi, slavni i veličanstveni dolazak Sina Božjeg na kraju svijeta „na oblacima nebeskim praćenih trubljom i anđelima Božjim“, u dan Suda.

Svetopisamski starozavjetni (uglavnom „starozavjetni evanđelist“ prorok Izaija) i evanđeoski tekstovi odišu pozivima na budnost i obraćenje, dolazak Suda, te nužnost kraja svijeta kakvog poznajemo jer će doći Gospodin koji sudi i uspostaviti će sa svojim izabranicima Novo nebo i Novu zemlju (Otkrivenje 21).
A onda, nakon drugog tjedna do Božića naviješta se preduboka i jasno objavljena tajna utjelovljenja „koju je Gospodin sakrio od mudrih i umnih ovoga svijeta, i objavio malenima.“
Čovječe, pokušaj biti taj „maleni“ bar ovo Došašće i Gospodin će te obilato nagraditi. Jer „nebo i zemlja će proći, ali Njegova riječ ostaje dovijeka“, govori Gospodin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.