Dubrovačka katedrala: Najave za Veliki tjedan i Uskrs

Dubrovnik, 13.08.2014 - Dubrovačka barokna katedrala Gospe Velike, arhitektonski biser i najpoznatiji spomenik sakralne umjetnosti Dubrovnika, svoje je blago i neizmjernu kulturnu vrijednost ponovo oživjela kroz monumentalnu znanstvenu monografiju, čije je tiskanje dovršeno krajem srpnja. foto FaH/ Dubrovačke ljetne igre/ ds

U srijedu, 12. travnja u 18 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike slavit će se Misa posvete ulja koju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U koncelebraciji s biskupom bit će dubrovački svećenici i redovnici koji će na ovoj misi obnoviti svoja svećenička obećanja. Na misi će također biti blagoslovljena i posvećena ulja koja će se upotrebljavati kroz sljedeću godinu pri podjeli sakramenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Veliki četvrtak 13. travnja Misu večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali u 18 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na misi će biti i obred pranja nogu ‘dvanaestorici apostola’. Na kraju mise Presveti Oltarski Sakrament se pohranjuje na sporednom oltaru uređenom tako da simbolizira Kristov grob.

Veliki petak je dan kada u crkvama nema misa. Obredi Velikog petka 14. travnja u katedrali počinju u 18 sati, predvodit će ih biskup mons. Mate Uzinić. Nakon prostracije i klečanja celebranata u šutnji pred oltarom slijedi služba riječi s pjevanjem muke i sveopćom molitvom Crkve, klanjanje križu te pričest vjernika hostijama koje su posvećene dan ranije. Nakon obreda u katedrali slijedi procesija ulicama Grada s relikvijom drveta Isusovog križa, koja se čuva u katedralnoj riznici.

Na Veliku subotu, 15. travnja Vazmeno bdijenje u katedrali počinje u 21 sat. Misu s blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja predvodi biskup mons. Mate Uzinić. Prije mise bit će blagoslov ognja i paljenje uskrsne svijeće, pjevanje Himna uskrsnoj svijeći, te čitanje više biblijskih tekstova o velikim djelima koja je Bog činio u povijesti izabranog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega 16. travnja prvu misu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić slavit će u dubrovačkom zatvoru, a misu u 10 sati predslavit će u dubrovačkoj katedrali. Nakon mise bit će blagoslov hrane.

Na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, redovnici i redovnice ići će u uzvratni posjet pravoslavnim monasima i monahinjama nakon što su oni u siječnju 2016. godine bili u Dubrovniku.

Na Uskrsni ponedjeljak (17. travnja), dan kada se u Crkvi slavi susret uskrsnulog Isusa s učenicima na putu u Emaus, iz župe sv. Andrije-Pile pozivaju sve zainteresirane da se toga dana upute na Lokrum, te u ljepoti prirode, u „cvjetnoj Galileji“ i sami dožive susret s Uskrslim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu ispred crkvice Navještenja BDM u 15 sati predvodit će don Marin Lučić, kapelan župe sv. Andrije, a pola sata prije mise pjevat će se duhovne pjesme pod maslinama pred crkvicom.

Za sve koji žele doći Rezervat Lokrum ponudio je besplatan prijevoz od 14 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.