Dušni dan – zašto u ove dane treba još jače moliti za naše drage pokojnike?

Foto: GettyImages

Crkva poziva na redovitu molitvu za duše u čistilištu. Apsolutno svaka iskrena molitva za njih ublažava njihove patnje i žarku želju da dođu pred Božje lice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je pozvana na savršenu ljubav. Stoga naše zauzimanje za pokojnike u ove dane je naš čin ljubavi prema njima i vjere u Boga, a najznačajniji alat je – molitva.

Kada ste posljednji put čuli homiliju o čistilištu? Ako je vaša župa poput većine župa, vjerojatno je prošlo dugo vremena. Ili, malo osobnije pitanje, kada ste zadnji put molili za duše u čistilištu? Ako ste poput većine katolika, onda će vaš odgovor biti: ne u zadnje vrijeme. Katolici prečesto zaboravljaju na molitvu za duše u čistilištu, većinom zbog nekoga straha da ih se ne smatra srednjovjekovnima (kao da je to loša stvar), praznovjernima ili još gore, ekumenski neosjetljivima, piše bitno.net

Bez obzira na razlog zbog kojeg zanemarujemo duše u čistilištu, Crkva naučava da čistilište postoji i da postoji nepregledan broj duša u njemu kojima je potrebna naša molitva. Moja želja nije dokazati ovdje da čistilište postoji ili pružiti teološku osnovu za njegovo postojanje. Umjesto toga bih vas volio potaknuti da molite za ovu “trpeću Crkvu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje donosimo 5 razloga zašto je dobro moliti za oslobođenje naše braće i sestara iz čistilišta ili još bolje za njihovo dolazak pred lice Božje:

1. Njihova bol je stvarna

Sveti Toma Akvinski to objašnjava ovako: “Što više netko žudi za određenom stvari, to više nedostatak iste postaje bolnijim. I stoga nakon prestanka ovozemaljskog života, želja za Bogom, Najvećim Dobrom, nemjerljivo se povećava u svim dušama pravednika (jer taj poriv za Bogom nije ograničen ovozemaljskim tijelom te predstoji vrijeme uživanja u Najvećem Dobru), ali zbog postojanja prepreka za sjedinjenjem, duša neizmjerno pati zbog tog odgađanja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je patnja koju duše u čistilištu proživljavaju bolan i stvaran put koji se ne može do kraja shvatiti. Moleći i žrtvujući se, možemo im pomoći i olakšati njihovu patnju.

2. Oni su naša obitelj

Mnogi od nas imaju bake, ujne i ujake, roditelje koji su preminuli i vjerojatno se nalaze u čistilištu. Iz ljubavi prema njima, trebali bismo se moliti za njihove duše. Ako kojim slučajem nemamo nama poznatih preminulih članova rodbine, znajmo da su duše u čistilištu naša duhovna braća i sestre. Po sakramentu krštenja svi smo mi povezani u jednoj obitelji u Kristu, stoga bi nas ova obiteljska povezanost trebala potaknuti da molimo za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. I vi možete završiti tamo

Budimo iskreni, većina nas nije toliko sveta da bi zaobišla čistilište i moguće da će većina nas i osjetiti njegov plamen koji pročišćava. Ako jako trpite, biste li željeli da vam netko ponudi olakšanje? Da, željeli biste. Moleći se za duše u čistilištu ispunjavate zlatno pravilo koje nam je dao Krist – da činite drugima ono što biste htjeli da drugi vama čine. Ako osjećate odbojnost prema molitvi za duše u čistilištu, stavite se na njihovo mjesto i upitajte se što biste vi željeli.

4. Ova molitva će vam donijeti radost

Moleći za duše u čistilištu dobivate određene milosti. Možete li zamisliti radost zbog susreta s braćom i sestrama u Kristu jednog dana na nebu, znajući da ste im upravo vi pomogli sa svojom skromnom molitvom? Nadbiskup Fulton Sheen je jednom rekao: „Kada budemo ulazili u nebo vidjet ćemo mnoštvo duša kako nam dolaze ususret da bi nam zahvalili. Pitat ćemo ih tko su, a one će nam odgovoriti da su duše u čistilištu za koje smo mi molili.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Nije toliko teško

Moliti za duše u čistilištu je jednostavno, tako jednostavno da nemamo razloga za to ne činiti. Molitva za duše može biti kratka poput molitve za pokojne: „Pokoj vječni daruj im Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen.“ Možemo dodati kratku molbu našoj svakodnevnoj molitvi za blagoslov jela: „Blagoslovi nas Gospodine i ove darove… Molimo te, Gospodine, da duše preminulih kroz Tvoje milosrđe počivaju u miru.“ Zašto ove jednostavne molitve ne bismo molili svakodnevno?

Dvije učinkovite molitve za duše u čistilištu su molitva krunice Božjem milosrđu i molitva krunice Blažene Djevice Marije, a zahtijevaju otprilike 10 do 20 minuta našeg vremena. Moliti ove snažne molitve jednom tjedno nije ništa u usporedbi s milostima koje duše u čistilištu, naša duhova braća i sestre, pritom dobivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.