Dva dokumentarca Višnje Starešine nagrađena na Worldfestu u Houstonu

Dokumentarni filmovi „Treći pohod“ i „Zaustavljeni glas“ autorice Višnje Starešine osvojili su dvije nagrade na netom završenom 48. međunarodnom filmskom festivalu Worldfest- Houston koji je održan u američkom gradu Houstonu od 10. do 19. travnja. Filmovi su nastali u produkciji Interfilma. Producent obaju filmova je Ivan Maloča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

nagrada

‘Treći pohod’ – dobio najviše rangiranu nagradu

Dugometražni dokumentarni film „Treći pohod“ osvojio je Platinasti Remi, najviše rangiranu nagradu festivala. Film razotkriva vjersku i ideološku pozadinu djelovanja različitih militantnih islamističkih grupa u ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i al Qaidu, odnosno islamske borce Osame bin Ladena te njihovu povezanost sa lokalnim bošnjačkim vojnim i političkim strukturama, dokumentira ritualne zločine koje su mudžahedinske jedinice činile nad Hrvatima središnje Bosne i sjeverne Hercegovine i rekonstruira njihovu ideologiju trećeg pohoda islama na Zapad. U produkciji Interfilma film je proizveden još 2008. godine, scenaristica je Višnja Starešina, režiju potpisuju Višnja Starešina i Slaven Žimbrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o filmu pročitajte na stranicama Interfilma: ovdje.

Trailer:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Third Campaign Trailer from Interfilm on Vimeo.

Dokumentarac „Zaustavljeni glas“ osvojio je nagradu posebnog žirija Worldfesta. Film rekonstruira posljednje dane Vukovara prije okupacije, posljednje dane Vukovarske bolnice i zločin na Ovčari, kroz tragičnu sudbinu legendarnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića. U filmu je po prvi put rasvjetljen lik francuskog dragovoljca Jean – Michel Nicolliera i njegov tragičan kraj. Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, producent Interfilm, a film je nastao 2010. godine. Film je osvojio nagradu publike na Danima hrvatskog filma (2011) i nagradu publike na Danima domovinskog filma (2014).

Više o filmu pročitajte na stranicama Interfilma: ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Worldfest Houston najstariji je festival nezavisnog filma te treći najstariji filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove je godine na festivalu sudjelovalo više od 4300 filmova iz 34 zemlje.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.