Dvostruki jubilej vjernika Moravča

Vjernici Moravča jučer su proslavili 200. obljetnicu posvete župne crkve i 680. obljetnicu prvoga pisanoga traga župe Moravče, izvijestio je portal Glasa Koncila, a prenosi Ika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji sa župnikom domaćinom Marijanom Gradinšćakom i drugim svećenicima.

“U ovoj drevnoj župi došlo se Bogu zahvaliti za dvije stotine godina župne crkve, a prije toga je bila druga, jer ni ne zna se otkad postoji. Spomen je star 680 godina. Stojimo na dubokim korijenima naših pradjedova. Mi preuzimamo njihovu baštinu i nastavljamo slaviti Boga”, napomenuo je kardinal Bozanić.

Podsjetio je kako je moravečka župa omogućila nastajanje novih župa, kao što su i na području nekadašnje Zagrebačke nadbiskupije nastale četiri nove biskupije. “Budimo zahvalni i radujmo se napretku susjednih župa. Župa je ona koja okuplja vjernike, u vjerničkom zajedništvu. Želim da u vjerničkom, katoličkom i hrvatskom zajedništvu rastete i u ovo naše doba”, zaključio je zagrebački nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozdravnoj riječi župnik Gradinšćak čestitao je kardinalu Bozaniću 25. obljetnicu biskupstva i istaknuo kako o dvostrukoj župnoj obljetnici čitava zajednica svojim doprinosom pokazuje kako opće dobro staviti ispred sitnih interesa.

Gradnja crkve Presvetog Trojstva započela je 1813., a dovršena je u jesen 1814. Napravljena je od kamene iz Gore, a cigla rukom rađena, spajana s blatom i gašenim vapnom. Župa se tada prostirala od Laza do Bedenice i od Globočeca do ceste Zelina-Varaždin. Župnik Gustav Barababoš sredinom 19. stoljeća je opismenjavao vjernike Moravča do 1872. kada je osnovana škola. Ilirski preporod zahvatio je i moravečki kraj, a župna crkva čuva spomen na posljednje počivalište ilirca opata Ivana Krizmanića. Stanovnici Moravča prošli su kao i cijela Hrvatska kroz različite ideologije i ratna stradanja, dočekali samostalnost, a 1998. i cestu koja ih povezuje sa svetištem Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Ususret ovogodišnjim obljetnicama župna crkva je potpuno obnovljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.