Evo koje je sve oslobodilačke operacije Hrvatska provela prije Oluje!

Knin, 04.08.2021 - Dodjela poticajnih mjera ministra obrane i naèelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH na Kninskoj tvrðavi, a u sklopu dvodnevnog obilježavanjaDana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja. foto HINA/ Mario STRMOTIÆ/ ik

Vojno-redarstvena operacija Oluja kojom su hrvatske snage oslobodile okupirana područja Banovine, Korduna i Like od velikosrpskog agresora i tako okončale Domovinski rat, bila je kruna svih dotadašnjih obrambenih i oslobodilačkih napora hrvatskih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom izdvojili smo kronološkim redoslijedom važnije oslobodilačke operacije koje su u razdoblju Domovinskog rata provele hrvatske snage.

1. 1991. Orkan 10. i Otkos ’91. – oslobađanje okupiranog dijela Bilogore i dijela zapadne Slavonije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacije Orkan 10. i Otkos ’91. vodile su se od listopada 1991. do siječnja 1991. i predstavljaju prve veće hrvatske vojne pobjede u Domovinskom ratu. Njima je oslobođen okupirano dio Bilogore i najveći dio zapadne Slavonije, gdje se neprijatelj opasno približio podravskoj magistrali i prijetio njezinim presijecanjem te izlaskom na granicu s Mađarskom čime bi cijeli istok Hrvatske bio odsječen od matice zemlje.

javno vlasništvo

2. 1992.- “Spaljena zemlja”, “Tigar” i “Oslobođena zemlja” – oslobođeno dubrovačko područje

Već 1992. započele su operacije oslobađanja dubrovačkog područja. Operacijom “Spaljena zemlja” oslobođeno je Dubrovačko primorje i Rijeka Dubrovačka, a do kraja godine operacijama “Tigar” i “Oslobođena zemlja” oslobođena je Župa Dubrovačka i Konavle te su hrvatske snage na jugu zemlje izašle na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. 1993. – “Maslenica” (“Gusar”) i “Medački džep” – oslobođeno Masleničko ždrilo i područje u blizini Gospića

Godine 1993. provedene su operacije “Maselenica” kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe i masleničko ždrilo. U operaciji je u siječnju 1993. u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga RH oslobođeno gotovo 100 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija Republike Hrvatske, što je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom. Također su ostvareni svi glavni ciljevi operacije koja je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste je godine provedena operacija “Medački džep” kojom je oslobođeno područje u neposrednoj blizini Gospića. Operaciji Medački džep prethodili su tijekom 1993. učestali topnički napadi i djelovanja diverzantskih skupina srpskih snaga. Povremenim je topničkim udarima sustavno narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika i izbjeglica na šire područje grada Gospića.

n:User:ChrisO, commons.wikimedia.org

4. 1995. – “Bljesak” i “Oluja” – oslobođena zapadna Slavonija i Banovina, Kordun i Lika

Operacijom “Bljesak” 1995. oslobođena je zapadna Slavonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vojnih djelovanja Hrvatske vojske bila je vojno-redarstvena operacija “Oluja“, kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Banovine, Korduna, Like i Dalmacije. Dana 5. kolovoza Hrvatska vojska ušla je u Knin te se hrvatski barjak zavijorio na Kninskoj tvrđavi. Danas se tog datuma sjećamo obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja.

Uspjeh oslobodilačkih akcija omogućio je predaju agresorskih snaga na istoku zemlje i mirnu reintegraciju tog prostora u državno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.