Site icon narod.hr

Festival ‘koji teče i spaja’ – Dunav Art Festival od 29. lipnja do 1. srpnja

Foto: www.tzosijek.hr

Dunav Art Festivalom koji ‘teče i spaja’, žele se povezati Vukovar, Baranja i Erdut u jedinstveni umjetnički doživljaj, koji će hrvatsko Podunavlje brendirati kao jedinstvenu turističku i kulturnu destinaciju te donijeti vrhunsku glazbu, promicati vrijednosti kulturne baštine, ali i eno-gastronomska bogatstva toga hrvatskog kraja, kazali su u ponedjeljak organizatori Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za medije na savskom nasipu ‘ispod stare platane’ i uz glazbeni izvedbu Stanislava Kovačića, organizatori su predstavili program manifestacije koja će se održavati od 29. lipnja do 1. srpnja.

“Uz kvalitetan jazz, klasiku, rock and roll bit će ponuđena probrana jela Podunavlja i vina podunavskih zemalja”, kazao je Zlatko Petrović Pajo jedan od organizatora manifestacije.

Očekuju da će Dunav Art Festival postati tradicija i umjetnička platforma koja će dugoročno pozicionirati Vukovar i hrvatsko Podunavlje kao jedan od centara prioritetnog područja kulture i turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bacanjem poruke u boci, organizatori su simbolično spojili Savu i Dunav. Tim performansom poruka iz boce, koja sadrži program festivala, simbolično treba prenijeti festivalski program tokom Save i Dunava.

“Vukovar će ovog ljeta biti glavno središte održavanja DunavArt Festivala, jedinstvenog projekta kojemu je glavna težnja podunavsku regiju približiti Hrvatskoj i obrnuto, istaknuti Hrvatsku na karti podunavskih zemalja”, kazao je Petrović.

Dunav Art Festival želi spojiti Vukovar, Baranju i Erdut

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja za manifestaciju potekla je od potrebe da se Hrvatska prikaže i predstavi i kao podunavska zemlja, naglasio je.

Festivalom se želi spojiti Vukovar, Baranja i Erdut jednako kao što Dunav, kao jedna od najvažnijih europskih rijeka, veže kulture 14 zemalja koje čine područje Dunavske strategije, jedne od četiri makro-regionalne strategije Europske unije, poručili su organizatori.

Hrvatsko Podunavlje krajem lipnja postaje središte održavanja jedinstvenog festivala glazbe, enologije i gastronomije, istaknuli su organizatori naglašavajući kako žele utemeljiti i “Zakladu DunavArt Festivala” za mlade glazbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobit naglasak stavili su na potrebu razvoja Hrvatskog Podunavlja u svim sastavnicama, ističući važnost obnove njegovih kapaciteta, pokretanja gospodarstva, razvoja poljoprivrede, vinarstva, turizma, ugostiteljstva te oživljavanja kulturnih programa i baštine.

Na obali Dunava 29. lipanja uz klasičnu glazbu i jazz, u perivoju dvorca Eltz počinje program u Vukovaru. Slijedi otvorenje izložbe Grafički elementi u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Baranja će 30. lipanja biti središte etno i jazz programa u PP Kopački rit. Proslavit će se i Dan Dunava uz Dunavske parkove prirode, Piknik u Ritu i Baranjski stol. Slijedi natjecanje u kuhanju “fiš paprikaša”, i glazbeni program DAF, Duo violina K&K, Ariana Group. Ante Gelo Band & Ivana Rushaidat u Vukovaru će održati koncert.

Vukovar 1. srpanja obilježava jutarnja promenada “Duo klarineta”, a nakon toga Dunav Art piknik, te koncert zbora BREVIS, pobjednika 3. Svjetskog prvenstva mladih pjevačkih zborova u Sankt Peterburgu 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorcu Adamovic Cseh i Erdutskim vinogradima bit će upriličena degustacija vina i nastupi DJ Umbo, In da DunavArt Sofa, te koncert Groove Up Zdenka Kovačiček & Green house blues Band.

Kao zemljopisni pojam Dunav je općepoznat i znan kao poveznica srednje i jugoistočne Europe. On uz Jadransko more, kao dio Mediterana, prema našem mišljenju, treba biti jedna od glavnih odrednica destinacijskog ili smještajnog brendiranja Hrvatske u budućnosti, poručili su organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version