Site icon narod.hr

Film ‘Broj 55’ u prvom danu pogledalo više od tisuću ljudi

Film “Broj 55” Kristijana Milića, akcijska ratna drama nadahnuta istinitom događaju iz Domovinskog rata, ostvario je najbolje otvaranje nekog hrvatskog filma u ovoj godini – nakon prvog dana prikazivanja pogledalo ga je 1084 gledatelja, doznaje se u petak od Blitz film i video distribucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milićev film, koji je svečanu premijeru imao 19. studenoga u Zagrebu, a dan kasnije je krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, prati skupinu hrvatskih vojnika koji improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade ulaze u selo za koje misle da je napušteno, no ubrzo upadaju u zasjedu.

Prisiljeni su potražiti zaklon u kući na broju 55, koju okruže pobunjeni Srbi, JNA i srpski specijalci. Film se opisuje kao prvi hrvatski akcijski ratni film, no to je i snažna, emotivna drama o skupini koja se u borbi za život drži zajedno do samoga kraja.

Scenarij za film, nadahnut istinitim događajima iz rujna 1991. kada je skupina hrvatskih branitelja upala u neprijateljsku zasjedu u selu Kusonje, napisao je Ivan Pavličić i za njega je bio nagrađen Zlatnom arenom na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Među osam osvojenih Zlatnih arena su i one za najbolji film, režiju, masku, specijalne efekte, kostimografiju, scenografiju i montažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnim su ulogama Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Slaven Knezović i Jan Kerekeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version