Site icon narod.hr

Film “Huda jama” Romana Leljaka privukao pozornost brojnih Hrvata u Njemačkoj

Hrvati u Njemačkoj ugostili su slovenskog istraživača Romana Leljaka koji je bio gost hrvatskih zajednica u Stuttgartu i Berlinu na skupovima gdje je prikazan njegov film “Huda jama – strogo čuvana tajna”. Zanimljivo je da su obje tribine bile popunjene do posljednjeg mjesta što najbolje govori o interesu hrvatskih iseljenika za ovu temu poratnih stradanja Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Leljaka u Stuttgartu ugostila Hrvatska kulturna zajednica na čelu s predsjednikom Zrinkom Jurićem, a Leljak je iznosio zanimljive činjenice o brojci stradalih.

“U Hudoj jami slovensko je državno povjerenstvo do kraja 2009. godine pronašlo posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su, po pretpostavci, živi zakopani, a vjeruje se da je taj broj i mnogo veći”, naglasio je Roman Leljak.

Zašto Hrvatska Vlada šuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I hrvatska zajednica u Berlinu pokazala je veliko zanimanje za „Hudu jamu“. Dvorana gotovo da je bila pretijesna da bi primila sve one koji su u njemačkoj metropoli željeli nazočiti premijeri ovog filma koji motivira ljude da saznaju pravu istinu o stradanjima 1945. godine u Sloveniji, o čemu je govorio i jedan od organizatora skupa Zdravko Lozar, stavljajući posebni akcenat na značaj otkrića Romana Leljaka i nastavak iskapanja žrtava jednog totalitarnog režima.

Prisutni su ostali duboko potreseni nakon prikazivanja filma, jer dimenzija i brutalnost zločina nad hrvatskim civilima koje su počinili hrvatski partizani nadilazi svako civilizacijsko poimanje zločina i razotkriva zašto Hrvatska i 25 godina nakon rata nema snage i moći suočiti se sa strašnim zločinom nad hrvatskim narodom.

Podržimo Leljakova nastojanja i iskopavanja daljnjih stratišta i masovnih grobnica Hrvata. Zašto hrvatska Vlada šuti o tim zločinima? Leljak je učinio više za Hrvatsku nego cijela njezina inteligencija izgubljena i ustrojena u takozvanim hramovima kulture, naglasio je Lozar, u svojemu govoru na tribini koja je odisala suosjećanjem na žrtve i njihove obitelji, a posebno one koji još neznaju,a možda nikad niti neće saznati gdje su grobovi njihovih očeva i djedova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Roman Leljak vjeruje kako će se i to uskoro dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version