Filmu “Pseudoevolucija” Grand prix Revije mladeži i Four River Film festivala u Karlovcu

Glavnu nagradu, Grand prix, za najbolje filmsko ostvarenja u srednjoškolskom filmskom stvaralaštvu u konkurenciji 38 domaćih i 42 strana filma, na natjecanju koje se od utorka održava u Karlovcu, osvojio je brazilski film “Pseudoevolucija”, koji je i od publike proglašen najboljim, a autorica mu je Alexandre Juruene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovcu se od 17. do 21. lipnja održavala “19. Filmska revija mladeži” i “7. Four River Film Festival”, a Grand Prix je zajednička nagrada Revije i Festivala.

U sklopu 19. Filmske revije mladeži odnosno u konkurenciji domaćeg filma najbolji je film slobodnog stila rađen u Filmsko- kreativnom studiu Vanima iz Varaždina “Mrtvoj drugarici XXX (kad u noći sve se smiri)”. U kategoriji igranog filma, grupa “Elegy film” iz Sesveta osvojila je nagradu za film “Hladnokrvno”, u kategoriji dokumentarnih najbolji je film “On” Muškog učeničkog doma Dubrovnik, a najboljim animiranim filmom proglašen je film “Annabel Lee” iz Foto kino video kluba Zaprešić.

Na 7. Four River Film Festivalu, na kojem se nagrade dodjeljuju u stranoj konkurenciji, najbolji film slobodnog stila je “Dobrodošli u Freakshow” Oskara Otta iz Austrije, kao samostalnog autora. Akademija znanosti i umjetnosti iz Seattla osvojila je nagradu za najbolji igrani film “Talk”, a nagradu za najbolji animirani i najbolji dokumentarni film osvojili su Armenci – dokumentarac “Ljubavna priča” i animirani film “Nevidljive granice” iz Manana centra mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za najbolji plesni film, koja se dodjeluje od ove godine, pripala je filmu “Paola Di Rosa je happy”, istoimene udruge iz Dubrovnika.

Članovi ‘žirija mladih’ dodjelili su nagradu na najboljeg glumca Dancu Ferdinandu Gladu Bachu, koji je glumio u filmu “Neuobičajen”, grupe Station Nexta iz Danske, koja redovito dolazi na Festival u Karlovac. I najbolja glumica je iz istog studija, Dankinja Martinu Hjejle, za ulogu u filmu “Bombice od višnje”.

Nagradom za najboljeg redatelja okitili su Lea Vitasovića i Jozu Josipovića iz filmskog inkubatora Blank iz Zagreba i to za film “Teške boje”, najbolji snimatelj je karlovčanin Pavle Kocanjer iz udruge Izvan fokusa za spot “Downcast Art- Face Without A Name”, a najbolji montažerom proglašen je Hadley Hillel iz Amerike za film “Kolačići” s Akademije znanosti i umjetnosti u Seattlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađeni su nagrade primili sinoć u karlovačkom Gradskom kazalištu “Zorin dom” i to na ‘žutom tepihu’, uz poruku da je to samo priprema, jer nema sumnje da će netko od tih mladih talenata za samo nekoliko godina biti obasjan reflektorima uspjeha i na crvenim tepisima filmskog stvaralaštva.

Danas, prije konačnog završetka manifestacije, slijede još dva programa: Srednjoškolci se predstavljaju srednjoškolcima i debata na tamu Potiču li suvremena tehnologija i društvene mreže nasilje među mladima?, a na kraju će biti uručena “Žuta zastava” za film koji najbolje promiče nenasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.