(FOTO) 50. obljetnica Kršćanske sadašnjosti: Pola stoljeća postignuća, ali i prijepora i poteškoća s komunističkim vlastima

Foto: Fah

Cjelodnevna, središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti, jednoga od deset najvećih hrvatskih nakladnika, počela je u utorak ujutro u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu znanstveni kolokvijem „Vjera i kultura“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanska sadašnjost, koju je, kako ta nakladnička kuća ističe, u razdoblju Jugoslavije pratio glas najvećeg katoličkog izdavača od Beča do Vladivostoka, obilježava pola stoljeća postignuća, ali i prijepora i poteškoća s komunističkim vlastima i s crkvenim krugovima i vlastima iz koji je “izišla jača i čista obraza”. Obilježavanje nakon znanstvenog kolokvija nastavlja izložbom, programom „Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika“ i završava navečer euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali.

Teolog Stjepan Kušar kazao je da nove okolnosti djelovanja zbog društvene kakofonije izgledaju teže, ali da KS ne smije odustati od traženje puta i, kao i u proteklih 50 godina, stvaranja prostora dijaloga u kojem će se raspravljati o životu Crkve, društva i kulture.

Kušar je podsjetio na rečenicu jednog iz osnivačkog “trolista Kršćanske sadašnjosti” Petra Turčinovića (1933-1990) – druga dva su Vjekoslav Bajsić (1924-1994) i Tomislav Šagi-Bunić (1923-1999): “Treba naći put da se angažiramo, a da se ne poreknemo” i kazao da će KS jedino tako ostati na putu i održati sposobnost za razgovor i otvorenost za druge ako bude slijedila ideju na kojoj je osnovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćanske vrijednosti mogu nastati samo iz kršćanskog uvjerenja tj. iz djelovanja, kazao je Kušar i naglasio da traženja dijaloga neće poreći Crkvu, iako je bilo takvih ocjena, nego su naprotiv, odgovor na poziv Drugog vatikanskog koncila za osuvremenjivanjem i modernizacijom crkve.

Ravnatelj KS Stjepan Brebrić zahvalio je svima koji su doprinijeli da KS sa 100-150 naslova godišnje bude jedan od deset najvećih hrvatskih nakladnika. Pozivajući se na Tomislava Šagi-Bunića, kazao je da je KS više od nakladnika, te da se kroz interdisciplinarni odnos vjere i kulture bavi evangelizacijom knjigom.

Prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Gordan Črpić kazao je da su vodeći ljudi KS-a proročki djelovali, da je KS bila osporavana ali je poželio da Kršćanska sadašnjost i dalje bude na tom tragu i da zapravo bude „kršćanska budućnost“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup su pozdravi državni tajnik kulture Ivica Poljičak i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić, čestitali KS-u na prinosima hrvatskoj kulturi i znanosti u pedeset godina postojanja i zaželjeli da i KS nastave raditi na razvoju kulturnog identiteta i boljitka ljudi.

Kršćanska sadašnjost d.o.o. najveći je hrvatski crkveni izdavač i nakladnik je Biblije, liturgijskih knjiga, crkvenih dokumenata, teološke, duhovne i vjerske literature, udžbenika, literature za djecu kao i audiovizualnih sredstava i pomagala. Svojim bibliotekama i periodikom KS pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja.

KS se bavi organizacijom skupova, među kojima se više desetljeća ističe “Teološki četvrtak”, znanstvenih simpozija, sudjeluje u raznim nacionalnim i biskupijskim vjerskim okupljanjima, a aktivna je i na medijskome području, kaže se. K tome, KS je od svojih početaka značajno prisutna na europskim i domaćim sajmovima knjiga, a u katoličkim i kršćanskim strukovnim organizacijama zauzima važno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar KS prvih deset godina djelovanja razvio je razgranatu djelatnost te postao vrlo snažan pokret pokoncilske obnove. Tijekom narednih godina nizale su se nove biblioteke da bi danas dosegle broj od 38 biblioteka i više nizova te šest periodičkih publikacija.

Nakon izdanja tzv. Zagrebačke Biblije (1974.), KS je tiskala više prijevoda Novoga zavjeta, posebice poznatoga Duda-Fućakovog, te je izdala cijeli niz Biblija, od tzv. Franjevačke do Jeruzalemske i Ekumenske Biblije, a velik uspjeh postigla je i izdavanjem Ilustrirane Biblije mladih, koja se u KS-u tiskala u 11 svjetskih jezika te se distribuirala posebice po zemljama iza tzv. “Željezne zavjese”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.