(FOTO) Biskup Košić pastoralno pohodio župu Voloder: ‘Na treću nedjelju adventa osjećamo, Crkva budi tu radost iščekivanja’

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 13. prosinca i u nedjelju 16. prosinca župu Voloder. Tom prigodom biskup je posjetio Dječji vrtić u Voloderu, područne škole u Voloderu, Gornjoj i Donjoj Gračenici, te filijalne kapele gdje se susreo sa članovima raznih zajednica i župljanima. Biskup se susreo i s volonterima Caritasa, zborašima i članovima župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 16. prosinca svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog koje je biskup predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Nikolom Majcanom. Misno slavlje animirali su Mješoviti župni zbor i Zbor mladih, a na početku je održan kratki program paljenja treće adventske svijeće.

U homiliji, govoreći o trećoj nedjelji došašća koja se naziva „Gaudete – Radujte se“, biskup je istaknuo kako nas ona posebno priprema na radost susreta s Kristom koji dolazi. „Tako počinje i prvo čitanje iz Knjige proroka Sefanije gdje prorok poziva: ‘radujte se i kličite…“, a slično govori i sveti Pavao apostol u svojoj poslanici Filipljanima kada im kaže da se raduju jer je Gospodin blizu. Zašto bi se mi danas trebali veseliti? Zato jer idemo u susret najradosnijem blagdanu Božića i proslavi Isusova rođenja. Općenito kada se rodi dijete ono donese veliku radost u obitelj, a rođenje Spasitelja izaziva iznimno veliku radost i veselje. Trebalo bi se zato u svakom kršćanskom srcu probuditi veliko veselje kao što i pjevaju božićne pjesme. Mi već sada na treću nedjelju adventa to osjećamo, Crkva budi tu radost iščekivanja“, rekao je biskup te dodao kako je danas i Nedjelja Caritasa. „Dobro danas pristaju riječi Sv. Ivana Krstitelja koji je, kako smo čuli u Evanđelju, pozivao ljude na dolazak Mesije. Tada su Židovi iz svih staleža dolazili čuti što on govori te su ga pitali što im je činiti jer spasitelj dolazi. Ivan tada odgovara njima, a to vrijedi i za nas, da tko ima dvije haljine ili više hrane neka podjeli s onima koji nemaju. Pitaju ga i carinici što je nama činiti, a on kaže da budu pravedni prema svima… Dakle Ivan ne poziva ljude da se pretvore u redovnike i pustinjake, već želi u svima probuditi poštenje da sve što čine, čine pošteno i pravedno prema svima, kao i da sve što imaju budu spremni podijeliti s onima koji nemaju. Tako i mi danas skupljamo milostinju koja će sa svih misa u čitavoj Hrvatskoj biti dana za potrebe Caritasa, a kako bi razveselili one koji teško žive da bi radosno proslavili blagdan Božića“.

Biskup je zahvalio vjernicima na srdačnim susretima, te istaknuo kako je ovdje doživio živu i aktivnu zajednicu i kako mu je želja da ona i dalje nastavi ovim putem. Osvrnuvši se na demografsku situaciju posebno je pozvao na molitvu za budućnost ove župe, otvorenost životu i djeci, te za duhovna zvanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon popričesne molitve biskup je krstio Nou, peto dijete u obitelji Tome i Anamari Hanzec iz Donje Gračenice. Na kraju, čestitavši roditeljima i kumovima tradicionalno im je uručio i prigodne darove Biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.