(FOTO) Dubrovnik: Četiri Linđova festivalska nastupa pred 1500 gledatelja

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Nastupi Folklornog ansambla Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama tradicionalno su praćeni dugotrajnim aplauzima s ovacijama publike, a na taraci tvrđave Revelin i sinoć, 20. kolovoza na posljednjoj ovoljetnoj izvedbi, brojna je festivalska publika oduševljeno pratila cijeli program. Tako je bilo na svim festivalskim izvedbama Linđa koji je na 69. Igrama nastupio 17. srpnja te 4., 13. i 20. kolovoza pred ukupnim brojem od 1500 domaćih i inozemnih gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovogodišnje nastupe na Igrama, Linđo je pripremio novu koreografiju Podravske svate – jednu od najpopularnijih koreografija hrvatske tradicijske baštine, čiji je autor dr. Ivan Ivančan. Linđo je ovu točku koja plesom, pjesmom, svirkom i nošnjom prikazuje tri skice iz podravskog svatovskog običaja, pripremio pod vodstvom umjetničkog voditelja Lada Andrije Ivančana, a premijerno ju je izveo 17. srpnja na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama. U kući mladoženje završava svatovsko veselje. Dolaze maškare, pleše se s maramicama, razvijačima za tijesto. S Linđovim orkestrom radio je autor glazbe i aranžer Marijan Makar.

Uz ovu atraktivnu i zahtjevnu koreografiju, na programu su bile i popularne glazbene točke u izvedbi muške i ženske klape Folklornog ansambla Linđo te festivalskoj publici omiljene plesne točke poput neizostavne poskočice Linđo po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim atraktivni Bunjevački i Prigorski plesovi, Vrličko kolo, Od Petarde do Ižipa te Tanac s otoka Suska.

Gledalište na taraci tvrđave Revelin bilo je puno što domaće što inozemne publike koja uvijek rado prati nastupe Folklornog ansambla Linđo na Igrama. I posljednji ovoljetni nastup ispraćen je s ovacijama i pozdravima Linđu, do dogodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.