(FOTO) Dubrovnik: na Veliki petak tradicionalna procesija Gradom s relikvijom drveta Isusovog križa

Foto: Fah

Nakon obreda Velikog petka koje je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, ulicama povijesne jezgre grada uslijedila je procesija s relikvijom drveta Isusovog križa, koja se čuva u katedralnoj riznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prostracije i klečanja celebranata u šutnji pred oltarom u Katedrali, uslijedila je služba riječi s pjevanjem muke i sveopćom molitvom Crkve, klanjanje križu te pričest vjernika hostijama koje su posvećene dan ranije, a nakon obreda vjernici su pratili pripadnike klera predvođene dubrovačkim biskupom Uzinićem.

”Veliki je petak, prisjećamo se muke Isusove. Kad je prvi put shvatio da je njegov put muka i smrt, a potom i uskrsnuće, rekao je učenicima da se odreknu sebe i uzmu svoj križ i krenu za njim. Oni tada nisu bili spremni. Isus je bio superiorniji od drugih jer je prihvatio svoj križ, a time i križ svih ljudi svih vremena. Zbog toga je jedino on bio slobodan. Svi su oni bili robovi svoje zavisti i strahova i obzira. On je bio slobodan jer je u svom križu prihvatio i križeve čovječanstva. Zato je njegov križ, križ u kojem se nalazi spasenje svih nas”, rekao je ovom prigodom Uzinić.

”Križ je prokletstvo ako ga se ne prihvati. On je sredstvo spasenja ako ga se u ljubavi prihvati i nosi. Najteži je onaj križ koji se ne prihvati. Prihvatimo svoje križeve i poslanje koje Bog ima sa svakim od nas”, rekao je Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.