Site icon narod.hr

(FOTO) FRKA festival: Virovitička glazbena publika uživala u koncertu orguljašice Katarine Javore i trubača Vedrana Kocelja

Virovitička je glazbena publika večeras najzad došla na svoje – prvi koncert u sklopu ovogodišnjega Festivala radosne kulture publici su poklonili orguljašica Katarina Javora i trubač Vedran Kocelj, nastupivši u virovitičkoj crkvi Svetog Roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambiciozno koncipiran program nazvan „Glazbeni vatromet“, uključivao je zahtjevne i iznimno atraktivne barokne komade, poput Thelemannovoga „Koncerta za trubu u D-duru“, te Handelove „Suite u D-duru za kraljevski vatromet“, ali i dva djela skladatelja dvadesetog stoljeća.

Već na samom početku Thelemannova koncerta, zablistao je trubač Kocelj, oblim i kristalno čistim tonom i nevjerojatno gipkim legatom. U daljem se tijeku koncerta publika mogla uvjeriti u njegovu glazbenu erudiciju i izvanredno snalaženje u različitim glazbenim idiomima. Osobito je dojmljiva bila Koceljeva izvedba Tomasijevih „Gregorijanskih varijacija na ‘Salve Regina’“, koja je izazvala prave ovacije publike. Njegovo je čitanje zahtjevne Ebenove partiture „Prozora“ donijelo je neka iznenađujuća i čudesna sazvučja s orguljama, a sve je na kraju okrunjeno spektakularnom izvedbom Handelove „Suite u D-duru“.

Mlada je orguljašica Katarina Javora suvereno i autoritativno vodila opsežni i zahtjevni program, a u solističkim je izvedbama Bachova koralnog preludija „Schmucke dich, meine Seele“, te osobito u Couperinovoga „Tierce en taille“ iz poznate oguljske mise, maestralno iskoristila neobične zvučne boje virovitičkih orgulja, ponudivši slušatelja mnoštvo posve neočekivanih i posve različitih kolorita. U minuciozno izvedenom Ebenovu komadu osjetila se njezina savršena orguljaška tehnika, dopunjena posve originalnim, a opet vrlo dopadljivim ukusom za registraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako nadahnutu i virtuoznu svirku virovitička je publika nagradila dugim pljeskom, zauzvrat dobivši dva sjajna dodatka.
Osim posve jedinstvenoga glazbenog doživljaja dostojnoga velikih glazbenih festivala, Virovitica je dobila još jednu veliku stvar: još jedan dokaz da su orgulje u crkvi Svetog Roka respektabilan koncertni instrument, koji svojim širokim mogućnostima može odgovoriti i najzahtjevnijem repertoaru. Preostaje nam za nekih desetak dana provjeriti kako će taj vrijedni instrument zazvučati pod rukom drugoga orguljaškog virtuoza Pavla Mašića.

FRKA je svojim koncertom postavila vrlo visoke standarde za buduće izvedbe, pa se unaprijed radujemo sljedećim koncertima u sklopu Festivala radosne kulture.

Medijski je pokrovitelj festivala FRKA portal Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version