(FOTO) Glazbena škola Varaždin obilježava 190 godina rada

Foto: Fah

Glazbena škola Varaždin, jedna od najstarijih u ovom dijelu Europe, ove godine obilježava punih 190 godina rada, a program obilježavanja obljetnice predstavljen je u petak na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin, naglasio je kako je cijela ova godina za školu slavljenička uz organizaciju brojnih programa.

“Posebno je važna suradnja s gotovo svim važnijim gradskim institucijama; u obilježavanju naših 190 godina pridružili su nam se HNK, GMV, HAZU, zatim nekoliko udruga kao što su Glazbena mladež, umjetnička organizacija Gllugl, nuSynergetic orkestar… svi važniji predstavnici u kulturi grada Varaždina, ali i šire”, rekao je Matačić.

Osim brojnih koncerata koji će se održavati tijekom cijele godine, organizirat će se retrospektivna izložba o povijesti škole, znanstveni skup koji će propitkivati što je to zapravo glazbena škola sa znanstvenog aspekta dala ovom gradu, hrvatskoj kulturi te koji su to izazovi koji slijede, a Matačić je iz programa izdvojio i iznimno glazbeno događanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o nastavku glazbene suradnje sa školom iz Ravensburga, odnosno priprema prekrasne ‘Genesis suite’ Tolge Kashifa, najprije u Ravensburgu, a onda i u Varaždinu, gdje ćemo zajedno prirediti open air koncert na Trgu kralja Tomislava – istaknuo je ravnatelj.

Osnivač Glazbene škole je Varaždinska županija koja se, prema riječima posebne savjetnice varaždinskog župana Natalije Martinčević, posebno ponosi ovom školom iz koje su na svoj glazbeni put krenuli brojni danas svjetski poznati i priznati glazbenici.

“Oni ime našeg grada i županije pronose diljem svijeta, a to su Ruža Pospiš Baldani, Nada Puttar Gold, Lidija Horvat Dunjko, Lana Kos, Tomislav Mužek, naša muzikologinja, dr. Zdenka Weber i brojni drugi glazbenici. Svi oni dokazuju nepobitnu činjenicu da imamo jednu od najpoznatijih, najpriznatijih i nacjenjenijih glazbenih ustanova u Hrvatskoj, ali i daleko šire”, istaknula je Martinčević te dodala da je Glazbena škola jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih ambasadora Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Ivan Čehok Glazbenu školu smatra “stožernom” u kulturnom životu grada ne samo zbog ovih 190 godina, već i zbog onoga što danas pruža varaždinskoj djeci i građanima Varaždina i glazbenoj publici u Hrvatskoj. Zadovoljan je što svake godine sve više mladih ljudi koji pohađaju školu, završava nastavu i osvaja nagrade na natjecanjima. Misli da u Hrvatskoj nema glazbene škole koja je osvojila toliko nagrada i dala toliko vrhunskih glazbenih imena.

Što se tiče programa osim suradnje i zajedničkog nastupa s učenicima glazbene škole Ravensburg, velik projekt kojim će se obilježiti vrijedna obljetnica je i praizvedba mjuzikla I. J. Skendera “Glazba srca mog”.

Obilježavanje 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin počelo je prošlog mjeseca, nastavlja se večeras prvim “Danima Josipa Klime”, a nakon brojnih koncerata, recitala i promocija nosača zvuka tijekom cijele ove godine, završit će u prosincu retrospektivnom izložbom “190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.