(FOTO) Ispisivanje povijesti na Golom otoku

Foto: Magis i SKAC

U organizaciji udruga Magis i SKAC ovih se dana na Golom otoku odvija tjedan edukacijskog karaktera s naglaskom na povijest, gdje se kroz edukaciju o totalitarnim režimima na primjeru Golog otoka polaznicima pruža detaljniji uvid u povijesna zbivanja na otoku i u Republici Hrvatskoj.

Iako su informacije o logoru još uvijek nepotpune i teže dostupnije, polaznici zajedno s povjesničarima te političkim analitičarima pokušavaju rasvijetliti događaje i što više saznati o povijesnom i političkom značenju samog otoka.

Osim svakodnevnih predavanja brojnih predavača iz Hrvatske i šire, polaznici sudjeluju u radionicama vezanim uz totalitarne sisteme, kao i fizičkim aktivnostima vezanim uz uređenje okoliša otoka. U večernjim druženjima polaznici rade na aktualizaciji stečenih uvida te pod zvjezdanim nebom otoka razmišljaju o oprostu, miru, ideologijama, banalnosti zla i pobjedi istine.

Ljubljanski fenomenolozi dr. Dejan Komel i Manza Erzetič dotaknuli su se teme opisa prošlosti u svjedočanstvima ljudi te načinom na koji takva svjedočanstva usmjeruju tijek pojedinačnih života. Pozabavili su se i odnosom svjedoka prošlosti i pripovjedača prošlosti, kao i načinom i stavom koji bismo trebali zauzeti prema prošlim događajima.

Povjesničar dr. Ante Nazor podijelio je s nama svoje dojmove: „Lijepo je u ovom ambijentu održati predavanje.

Govorili smo o temi vezanoj uz ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu, uz sustav koji je uspostavljen i zbog kojeg ni mi danas nemamo medijsku slobodu koju smo očekivali – što zbog straha, što zbog programiranog djelovanja.

Mi smo danas bombardirani u medijskom prostoru raznim dezinformacijama, koje nastoje Domovinski rat prikazati kao da nije bio u zakonitim okvirima i kao da se nije trebao dogoditi. I zapravo se opet teži k nekakvoj regionalizaciji, nekakvom regionalizmu i nekakvom anacionalnom osjećaju“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr