(FOTO) Kongresnim euharistijskim slavljem obilježena 20. obljetnica osnutka Požeške biskupije

Foto: pozega.hr

U povodu 20. obljetnice osnutka Požeške biskupije danas je na Trgu sv. Terezije Avilske u Požegi održano euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Stanislaw Dzivisz iz Poljske, tajnik i najbliži suradnik utemeljitelja Biskupije pape Ivana Pavla II. Suslavitelji svete mise bili su biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, biskupi iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te svećenici iz Požeške i drugih biskupija, javlja pozega.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Za dva dana navršit će se dvadeset godina kako je odlukom pape Ivana Pavla II. pod geslom “Krist danas i uvijeke“ uspostavljena Požeška biskupija. Okupili ste se danas iz svih župa naše mjesne Crkve u Požegi da biste se Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom pod geslom Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!“ spomenuli toga događaja. Čitam vam na licima ono što ste u svojim vjerničkim srcima donijeli na ovo slavlje: Oduševljenost Isusom Kristom koji je za vas umro i pobijedio smrt, čiju ljubav slavite u svetoj misi i njome se u pričesti hranite da biste i vi s njime bili pobjednici u našim hrvatskim, slavonskim tugama, radostima i nadama. ,,Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“! U toj nadi pozdravljam te Crkvo požeška, tvoje svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, djecu i mlade, obitelji i starije, napose siromašne i bolesne, sve koji u našim župama ispovijedaju ime Isusa Krista i u njemu izgrađuju svoju sadašnjost i budućnost. Svima vam čestitam dvadesetu obljetnicu uspostave Požeške biskupije! Ovo naše slavlje na svoj način nastavak je Euharistijskog kongresa koji je u Požegi prije 80. godina predvodio bl. Alojzije Stepinac, pokrenuvši euharistijsku duhovnost, ugrađenu u našu mladu mjesnu Crkvu. Hvala ti bl. Alojzije! – rekao je biskup Škvorčević u svom pozdravu na početku Euharistijskog kongresa.

U svojoj homiliji kardinal Stanislaw Dziwisz podsjetio na odluku pape Ivana Pavla II. o utemeljenju Požeške biskupije koja je zapisana u Apostolskoj konstituciji Praeclarum evangelizationis opus 5. srpnja 1997. godine. Kardinal Dziwisz naglasio je kako je Hrvatska oduvijek bila duboko prisutna u srcu Ivana Pavla II., osobito tijekom teških tisuću devetsto devedesetih godina prošloga stoljeća, kada se borila za mjesto koje joj pripada u obitelji suverenih država.

– Braćo i sestre, ovdje se na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu možemo i trebamo zapitati: koje mjesto u našem osobnom, obiteljskom i društvenom životu zauzima Euharistija? Živimo li doista s Euharistijom? Je li ona u središtu našega vjerskog i svakodnevnog života? Pomaže li nam u svakodnevnim životnim izborima? Pomaže li nam da izaberemo pošten posao i preuzmemo odgovornost? Osnažuje li naše bračne veze? Sjedinjuje li se naše obitelji i župe kako bi one postale zajednicama dobra i ljubavi, bratstva i služenja? Slušali smo danas riječi apostola Pavla: „Kruh koji lomimo – nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; to svi smo dionici jednoga kruha! (1 Kor 10, 16-17). Taj Kruh, Živi Kruh, temelj je našega zajedništva. Taj Kruh gradi i ujedinjuje Crkvu, obuhvaćajući sve narode, kulture i jezike. Taj nam Kruh pomaže pobijediti podjele koje još postoje u Europi, kako ne bismo gradili nove zidove nego se strpljivo trudili nadilaziti sve granice, pokazujući tako našu gostoljubivost, i kako bismo pomogli svim progonjenima koji u nas traže utočište i kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kongresnom slavlju sudjelovali su predstavnici svih razina vjernika iz svake župe Požeške biskupije, predvođeni svojim svećenicima. Ponajprije liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, članovi Djela za duhovna zvanja, molitvenih zajednica, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, učenici i djelatnici katoličkih škola, vjernici u građanskim udrugama, kulturno-umjetničkim društvima, hrvatskoj vojsci i policiji, vatrogasnim društvima i drugim javnim službama. Slavlju su nazočili i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, muftija dr. Aziza Hasanovića, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH, glavni Rabin u Republici Hrvatskoj g. Lucian Moša Prelević, te brojni uglednici iz društvenog i političkog života – dr. Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnici, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, župan te gradonačelnici predvođeni požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.