(FOTO) Krstičević: Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države

Foto: Fah

Obilježava se Dan Oružanih snaga u spomen na 28. svibnja 1991. kada je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana svečana smotra Zbora narodne garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Meved i ministar obrane Damir Krstičević položili su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju a izaslanstva MORH-a i Oružanih snaga i na drugim grobljima diljem Hrvatske, javlja HRT.

Nakon ceremonije polaganja vijenaca potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da su na dan kad obilježavamo Dan Oružanih snaga i Dan kopnene vojske položili vijence na grobove prijatelja i suboraca, kojima zahvaljujemo na današnjem miru i slobodi u Hrvatskoj.

Domovinski rat je, istaknuo je Krstičević, temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su njezin kamen temeljac. Čestitao je svim pripadnicima Oružanih snaga pobjedničke Hrvatske vojske dan ustrojavanja te im zahvalio na, kako je istaknuo, časnoj, odgovornoj i profesionalnoj službi Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska pobjednička vojska je u kontinuitetu jamac sigurnosti, stabilnosti i slobode hrvatskoga čovjeka, rekao je dodavši da ljudi u Hrvatskoj vole svoju vojsku. Na nama je, poručio je Krstičević, da budemo spremni obaviti sve zadaće od interesa za hrvatski narod.

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga general Mirko Šundov naglasio je spremnost Hrvatske vojske da izvrši sve zadaće koje budu postavljene pred OS RH.

Poslije polaganja vijenaca na Mirogoju državno je izaslanstvo otišlo na svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu, koja se služi u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja proslava održat će se na zagrebačkom Jarunu, a vrhunac se očekuje oko 18 sati, kada je najavljen Letački program Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te nastup Krila Oluje.

Jučer je održan prigodni program u središtu Zagreba te na ŠRC-u Jarun. Program je započeo koncertom Orkestra OS-a RH na Zrinjevcu te na Trgu P. Preradovića. Zatim se na Trgu sv. Marka u 12 sati održala ceremonija Velike smjene straže a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna prikazala je ceremonijalne radnje.

Čestitka predsjednika Vlade u povodu Dana oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju čestitku u prigodi obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, u kojoj je posebnu zahvalnost i duboko poštovanje izrazio svim hrvatskim vojnicima, posebno onima koji su svoje živote dali za slobodnu, demokratsku i samostalnu Hrvatsku.

“Obilježavajući 26. obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga s ponosom se prisjećamo uloge Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, kada su obranjene temeljne vrijednosti mira i slobode. Posebnu zahvalnost i duboko poštovanje izražavam svim hrvatskim vojnicima, posebno onima koji su svoje živote dali za slobodnu, demokratsku i samostalnu Republiku Hrvatsku”, naveo je u čestitki premijer.

Hrvatska je, istaknuo je, danas ponosna članica Europske unije i NATO saveza. Značajan je doprinos naših pripadnica i pripadnika Oružanih snaga u brojnim mirovnim misijama u kojima se ističu svojom profesionalnošću i pouzdanošću te pridonose svjetskom miru i sigurnosti.

U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, premijer Andrej Plenković je svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga od srca čestitao na svim postignućima u posljednjih 26 godina te na konstantnoj požrtvovnosti i predanosti vojnom pozivu i svojoj domovini Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.