(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu: Od Drniša preko Šibenika do Vrpolja

Foto: Marijanski zavjet za Domovinu

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju tih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o hodočašću možete pročitati na služenim web stranicama.

Evo kako su hodočasnici opisali svoj put u proteklih nekoliko dana!

1.8. Drniš-Mirlović Zagora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnički dan ,započeli smo svetom misom koju je predslavio župnik fra Damir Čikara u crkvi sv.Ante u Drnišu.Fra Damir Čikara je i ujedno naš duhovnik današnjeg dana. Pauzu u Žitniću iskoristili smo za jutarnju molitvu časoslova,zatim krenuli dalje prema Mirlović Zagori. Idući predah priredila nam je jedna obitelj,na čemu smo im veoma zahvalni.Uz pjesmu,i druženje vrijeme je brzo prolazilo. Nakon pauze molili smo franjevačku krunicu koja se sastoji od 7 desetica u spomen na 7 radosti BDM.

Ubrzo smo stigli u Mirlović Zagoru,u osnovnu školu gdje nas je dočekao Stanko Sudar s obitelji i mještanima u znak dobrodošlice te nam pripremili ukusan ručak. Nakon ručka i okrijepe ,otišli smo u Crkvu sa župljanima ,gdje smo zapjevali Gospi Mirlovačkoj.Izmolili smo večernju molitvu časoslova,a zatim u 20 sati i krunicu za Domovinu koju mole u još 9 gradova. Krunici su se pridružili i mještani,neki koji su stigli i iz Drniša,te smo zajedno zahvalili za sve što smo dosad primili. Zahvaljujemo svima na još jednom lijepom danu,nastavljamo sutra prema Šibeniku. Pridružite se!

2.8. Na Gospu od Anđela od Mirlović Zagore do Šibenika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro smo krenuli iz Mirlović Zagore oko 7h ujutro. Na današnji blagdan Gospe od anđela, pozdravili smo Gospu, a zatim nastavili moliti krunicu, prolazeći prekrasnim krajolicima uz pogled na maslinike, vinograde i povjetarac koji nas je pratio, kao i poneka kap kiše, koja nas je blagoslovila.

Stigavši nadomak Šibenika, u Dubravu, dočekali su nas župljani s okrjepom, te nam otvorili crkvu Gospe od Zdravlja, gdje smo se pomolili te smo saznali više o potpunom oprostu koji je moguće dobiti na današnji blagdan Gospe od Anđela. Nakon toga, krenulli smo dalje prema Šibeniku. Dočekali su nas branitelji u prostorijama udruge s okrjepom, te smo zapalili svijeće i položili vijenac kod spomenika svim poginulim braniteljima grada Šibenika i cijele Šibensko-kninske županije, te se zajednički pomolili za sve koji su položili svoje živote za našu slobodu. rošavši kroz Šibenik, pokraj igrališta gdje je prve košakaške korake učinio košarkaški Mozart Dražen Petrović, ubrzo smo stigli do centra i crkve Gospe van Grada, gdje smo se pomolili. Zatim smo se smjestili te večerali u prostorijama Caritasa. Nakon toga, bili smo na svečanoj sv. Misi u šibenskoj katedrali koju je predvodio katedralni župnik don Krešimir Mateša.

Nakon sv. Mise, don Krešimir nam je omogućio odlazak u Civitas Sacra interaktivni centar u kojem smo saznali više o šibenskoj katedrali. Zahvaljujemo što nam je to preporučio i omogućio, te možemo i drugima preporučiti da odu i vide zanimljivosti ovog UNESCO-vog bisera.

3.8. Šibenik – Vrpolje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenuli smo iz Šibenika nakon mise u crkvi Gospe van Grada. Na putu nam se pridružio duhovnik dana fra Ivan Penava iz župe Vidici u Šibeniku. Jutros se hodu pridružilo i nekoliko obitelji s puno djece tako da je bilo jako veselo. Jedan od njih bio je i Matej, koji je s obitelji na hodu danas proslavio 3. rođendan. Prva pauza stigla je vrlo ubrzo – u mjestu Ražine, gdje su nam župnik don Ivica Boko i župljani pripremili ukusan obrok, pečenku toplu baš za dolazak hodočasnika. Zahvaljujemo na prekrasnoj dobrodošlici. Nakon ukusnog ručka, pomolivši se u crkvi u Ražinama, gdje nam je duhovnik fra Ivan Penava ispričao o pobožnosti Puta svjetla, krenuli smo dalje prema Vrpolju. Kratke stanke nastavile su se u ugodnom druženju svih hodočasnika, posebna radost bila su djeca u velikom broju, koji su uz pjesmu prelazili ovu kraću dionicu puta.

Na putu nas je ugodno iznenadio i biskup Tomislav Rogić, koji nas je posjetio , što nas je jako obradovalo, te mu zahvaljujemo na posjetu, kao i na sladoledima, kojima su se najviše razveselili najmlađi hodočasnici. Slavljenik Matej dobio je i biskupov blagoslov. Divnim krajolicima stigli smo do Vrpolja u kojem se održavaju Dani Velike Gospe uoči blagdana Velike Gospe.

Vrpolje je Marijansko svetište Šibensko – kninske županije, u kojem se nalazi najstarija slika Gospe u Hrvatskoj. Ova kratka ruta osvježila je današnji vrući dan dječjim smijehom, nadom u bolju budućnost hrvatskog naroda za koji se ovo hodočašće i održava.

4.8. Vrpolje – Primorski Dolac

Ujutro smo krenuli iz Vrpolja prema Primorskom Dolcu.Prvo odredište je bilo selo Podine, gdje smo ispunili malu crkvicu i tako razveselili župljane koji su stigli na misu u 9h, koju je predvodio don Ante Omazić. Zatim smo zastali na okrjepi kod jednog branitelja i mještana Podina, kojem zahvaljujemo na gostoprimstvu. Zatim smo krenuli dalje zanimljivim putevima. Ubrzo smo, hodeći prekrasnim krajolikom, stigli u Primorski Dolac. Ondje su nas srdačno dočekali načelnik općine Joško DUjmović sa svojim suradnicima, Josipom Penićem i Mariom Miškovićem, te su nam pripremili roštilj za ručak i osigurali nam smještaj u lijepo uređenoj novoj sportskoj dvorani, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.